Τοπικά

Ξεκινά η έρευνα για τη δυσοσμία τον Βόλο – “Πράσινο φως” για δύο νέους μετρητές μέσω ΕΣΠΑ

Tην προγραμματική σύμβαση 170.000 ευρώ με το  Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση της δυσοσμίας στον Βόλο αλλά και η χημική σύσταση των αερίων στο πολεοδομικό συγκρότημα.  Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε το “πράσινο φως” για την προμήθεια δύο νέων μετρητών στον Βόλο, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι το εργαστήριο της χημικού Κωνσταντινής Σαμαρά είναι το μόνο πιστοποιημένο στην Ελλάδα που μπορεί να αναλάβει αυτή τη φορά, ενώ παρόμοια διερεύνηση οσμών έκανε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

“Συνεργαζόμαστε με Έλληνες ερευνητές που έχουν εμπειρία και είναι πιστοποιημένοι. Πρόκειται για τη δημόσια υγεία και τα αποτελέσματα πρέπει να τα προέρχονται από πιστοποιημένες πηγές γα να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ως εργαλείο πίεσης για τη θεραπεία των πηγών που δημιουργούν το πρόβλημα.  Αν δεν είναι πιστοποιημένες οι μετρήσεις, τότε όλα είναι μαχητά και το μόνο που μένει είναι η κραυγή και η αγωνία του κινδύνου στην κοινωνία”.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν πρέπει να παίζει κανείς με τη δημόσια υγεία, με τη φήμη του Βόλου και με την αγωνία των ανθρώπων.
“Εμείς μιλάμε καθαρά. Εχουμε αποδείξει ότι εμείς προβαίνουμε σε ενέργειες, βάζουμε πρόστιμα, κλείνουμε και εργοστάσια όταν χρειάζεται, υψηλές ποινές βάζουμε, και σε αργία θέτουμε αλλά η Περιφέρεια πρέπει να έχει στοιχεία. Για αυτό χρησιμοποιούμε κάθε σύγχρονο εργαλείο και επιστήμονες για να εντοπίσουμε αν υπάρχει πρόβλημα και από που προέρχεται.  Συνεργαστήκαμε και με την Επιτροπή Πολιτών. Μας ζήτησαν επιδημιολογική μελέτη, μετρήσεις για φουράνια και διοξίνες στον Δημόκριτο, έρευνα στο έδαφος, δειγματοληπτικούς ελέγχους στα φορτία.  ΄Όλα αυτά τα κάναμε.  Η συνεργασία είναι δεδομένη αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί εμείς βγαίνουμε μπροστά”.

Πέντε σταθμοί μέτρησης στον Βόλο 

Όπως επισήμανε χθες δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ένταξη στα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του προγράμματος  οχτώ μετρητών αέρος. “Έτσι καταρρίπτεται και ο άλλος μύθος γιατί δεν το κάναμε μέχρι σήμερα.  Γιατί δεν είχαμε έγκριση”.
Έτσι ο Βόλος θα έχει πέντε μετρητές καθώς υπάρχει ήδη ένας που κάνει μετρήσεις, ένας θα αγοραστεί από το Πράσινο Ταμείο, δύο που θα έρθουν μέσω ΕΣΠΑ και ένας που απέκτησε πρόσφατα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.  Μάλιστα ο τελευταίος μετρητής, ο οποίος μετακινείται, θα τοποθετηθεί  σε χώρο που θα υποδειχθεί από τους ειδικούς και από το Υπουργείο.

“Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και χρειάζεται να έχουμε σύνεση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Σε καμία πόλη στην Ελλάδα η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τόσες μετρήσεις για τη δημόσια υγεία” πρόσθεσε.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, αναφορικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, μίλησε για το επιστέγασμα μιας ολόκληρης προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία από τη Περιφέρεια. “Η ΑΕΠΟ  της ΑΓΕΤ προβλέπει έλεγχο μία φορά τον χρόνο και εμείς πέρυσι προχωρήσαμε σε 24 ελέγχους.  Για εμάς δεν υπάρχουν στοχοποιημένα εργοστάσια και ο στόχος μας είναι να βρούμε την αιτία που δημιουργεί εν δυνάμει προβλήματα, εφόσον τεκμηριωθούν ότι υπάρχουν αλλά και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και προληπτικά εκτός από το κατασταλτικό κομμάτι. Οι έλεγχοι μας δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένα εργοστάσια αλλά σε όλες τις βιομηχανίες, για εμάς δεν υπάρχουν ύποπτες και μη, στον Παγασητικό και στην Κάρλα όπου κάνουμε λήψη δειγμάτων νερού.  Ποτέ δεν κρύψαμε τίποτα και δεν ακολουθήσαμε υπόγειες διαδρομές”.

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντινή Σαμαρά σημείωσε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα έχει στόχο να βρει ποιες χημικές ενώσεις επάγουν τη δυσοσμία στον Βόλο και προκαλούν τα παράπονα των κατοίκων.  “Οι μετρήσεις θα γίνουν σε τρεις σταθερές θέσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα, με προγραμματισμένες δειγματοληψίες αλλά και έκτακτες σε περίπτωση επεισοδίων δυσοσμίας. Δειγματοληψίες και μετρήσεις θα γίνουν παράλληλα και στις βιομηχανικές δραστηριότητες  για 100 ενώσεις που είναι πιθανές για πρόκληση  δυσοσμίας.  Οι μετρήσεις θα είναι απροειδοποίητες σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος”.
Οι μετρήσεις και δειγματοληψίες θα διαρκέσουν 12 μήνες και θα ληφθούν δείγματα σε διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες καθώς επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις των ρύπων.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, θα υπάρξει ενδιάμεση έκθεση με τα αποτελέσματα του εξαμήνου και η τελική έκθεση θα παραδοθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι μετρήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το