Οικονομία

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές στα εργασιακά

thesmoi

Συνεχίζονται οι συνομιλίες με στόχο το «κλείσιμο» όλων των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης.

Η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές στα εργασιακά ξεκινά την Τετάρτη, καθώς το μεσημέρι (στις 12.30 μ.μ.) ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, έχουν καταστήσει σαφές το αίτημά τους για ριζικές αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, ανοίγοντας την «βεντάλια» της διαπραγμάτευσης σε θέματα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ευελιξίας στην αγορά εργασίας, περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού και αλλαγών στο καθεστώς κήρυξης απεργιών και στον συνδικαλιστικό νόμο και τα προνόμια που αυτός συνεπάγεται.

Νωρίτερα σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας έστειλε «διπλό» μήνυμα τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και ότι η Αθήνα οφείλει να επιταχύνει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

 archio-lipsis

Είχε προηγηθεί το … ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο με στόχο το «κλείσιμο» όλων των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης.

Ανοίγουν τα εργασιακά

Δύο προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

«- Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ’ έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

– Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

– «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους. Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από ελληνικής πλευράς, θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κτλ και η εξειδίκευση της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι, από 1/1/2017, θέλουμε να ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης και αυτοί που είχαν αποβληθεί, στη διάρκεια της κρίσης, από τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και από την 1/1/2017, με την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται από 250 ευρώ έως 150 ευρώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά και, γενικά, αντιστοιχίζονται πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα και όχι με το εικονικό και εξωπραγματικό των χρόνων, πριν από την κρίση».

Τα μηνύματα Στουρνάρα σε κυβέρνηση και δανειστές

«Διπλό» μήνυμα τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την κυβέρνηση έστειλε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως ανέφεραν πηγές πολύ κοντά στη σημερινή συνάντηση Στουρνάρα – Θεσμών, ο διοικητής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

archio-lipsis-1

Η συγκεκριμένη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι το κλίμα στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν εξαιρετικά καλό, ενώ εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας.Πιο αναλυτικά, όπως αποκάλυψε η ίδια πηγή ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ΤτΕ αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2017 και ύφεση 0,3% φέτος, ενώ σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα η εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει το 2016 στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο στόχος του Μνημονίου είναι 0,5%.

Βέβαια όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Τράπεζα της Ελλάδος επανέλαβε στους Θεσμούς τη θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόταση η οποία φαίνεται αποδεκτή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αναφορικά με τις επενδύσεις είπε πως είναι κομβικό σημείο για να προχωρήσει η οικονομία, «βέβαια πρέπει να λυθούν κάποια θέματα όπως είναι οι άδειες γης» σημείωσε.

Σχετικά με την επιστροφή καταθέσεων ανέφερε πως η καθαρή αύξηση των καταθέσεων από τις 25 Μαΐου έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ ενώ θετικά κινείται η αγορά των repos.

Σημειώνεται ότι τέσσερα θέματα απασχόλησαν κυρίως την πρωινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

archio-lipsis-2

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αφορούν:

*Στην υλοποίηση των ορόσημων – ουρά της πρώτης αξιολόγησης-, τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

*Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης

*Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»

*Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Το αυριανό πρόγραμμα

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν αύριο, με στόχο το «κλείσιμο» όλων των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης.

Οι επαφές των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις 9.00 το πρωί, με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη να συναντούν πρώτοι τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου». Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αναπτυξιακή στρατηγική.

Τη σκυτάλη παίρνουν στις 10.00 οι κ.κ. Χουλιαράκης και Φωτίου, οι οποίοι θα θέσουν ζητήματα δημοσίων δαπανών και κοινωνικής πρόνοιας.

Στις 11.00, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Γιώργος Πιτσιλής θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις διαβουλεύσεις να μονοπωλούνται από την ανεξαρτησία της αρχής δημοσίων εσόδων αλλά και άλλα παρεμφερή φορολογικά θέματα.

Στις 12.30 θα ακολουθήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με τον κ. Κατρούγκαλο, ενώ το αυριανό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τους κ.κ. Βερναρδάκη και Χουλιαράκη, οι οποίοι θα θέσουν το ζήτημα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να κλείσει ο β’ γύρος της πρώτης αξιολόγησης και να προετοιμαστεί το έδαφος για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Σταθάκης: Μέχρι τέλος του μήνα το κλείσιμο των προαπαιτούμενων

Εν τω μεταξύ, μιλώντας το πρωί στον Σκάι, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για το Υπερταμείο και αυτό έχει αποτυπωθεί στο θεσμικό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στην μεταφορά ΔΕΚΟ στο Νέο Ταμείο, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδυναμωθεί η θέση του υπουργείου, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα ασκεί την πολιτική.

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του μήνα, άμεσα θα γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τρίτο τρίμηνο θα συνεχίσει η θετική πορεία της οικονομίας. «Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016 με Ιούνιο 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7%», τόνισε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το