Τοπικά

Αν. Ξανθός: Προωθούμε ολοκληρωμένη μονάδα καρδιαγγειακών νοσημάτων στο Αχιλλοπούλειο

Την ικανοποίησή του για τη λειτουργία της αίθουσας Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Βόλου, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων της δομής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση που συμβάλει στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου και της ποιότητας φροντίδας που παρέχει στους κατοίκους της περιοχής. Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσπάθεια διεύρυνσης αυτής της παρέμβασης με τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου και την προμήθεια στεφανιογράφου ώστε να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη φροντίδα στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο ίδιος εξήρε το έργο της διοίκησης, του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, σημειώνοντας ότι στηρίζουν με σθένος και πάθος αυτή την προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου και τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο κ. Ξανθός περιορίστηκε να πει ότι γίνεται προσπάθεια για την κάλυψη τουλάχιστον των πιο επειγουσών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Έχει εγκριθεί η προκήρυξη και φέτος θα ολοκληρωθεί, όπως είπε, η κάλυψη 2.760 θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να γίνει η καλύτερη δυνατή κατανομή. Επίσης, θα προκηρυχθούν φέτος περίπου 1.500 θέσεις γιατρών, εκ των οποίων οι 500 περίπου θα είναι στοχευμένες για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα θα προωθηθεί ένα πακέτο προσλήψεων που θα αφορά μόνιμους γιατρούς ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας, ενώ θα προκηρυχθεί και μια δέσμη περίπου 500 θέσεων οι οποίες θα αφορούν επείγουσες ανάγκες εξειδικευμένων τμημάτων των νοσοκομείων. Προτεραιότητα για το Νοσοκομείο Βόλου αποτελεί η θέση οφθαλμίατρου και ογκολόγου.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι το δημόσιο σύστημα υγεία επουλώνει σιγά – σιγά τις πληγές του και, κυρίως, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στις κοινωνίες ότι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι, μπορούν να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια την ώρα της ανάγκης. “Η μεγάλη τομή στην πολιτική υγείας που έγινε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είναι ο νόμος 4368 για τους ανασφάλιστους πολίτες που εδώ και 2 περίπου χρόνια δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, μόνο με το ΑΜΚΑ του, να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και με ισοτιμία”, τόνισε.

Το 2018, όπως είπε ο κ. Ξανθός, το υπουργείο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αναπτύσσοντας τις νέες δομές, δηλαδή τις ΤΟΜΥ, αλλά και ενισχύοντας τις σημερινές δομές, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας. “Με σεβασμό στη δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, με τη συνδρομή των διοικήσεων των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά μπορούμε να πετύχουμε βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα στελέχωσης των ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι στην πρώτη προκήρυξη δεν υπήρξε ανταπόκριση για το σύνολο των θέσεων των γιατρών, όμως θα ακολουθήσει συμπληρωματική προκήρυξη και μάλιστα σε φάση λειτουργίας των δομών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. “Εξαιτίας της μετανάστευσης 18.000 νέων γιατρών στο εξωτερικό, έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή για τη στελέχωση των νέων δομών”, εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνάντηση που έγινε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης ζήτησε να τοποθετηθεί αναλυτικά για τα θέματα της υγείας στην εκδήλωση ομιλίας του Υπουργού που έχει προγραμματιστεί για τις 7 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Σημειώνεται πως ο Ιατρικός Σύλλογος έστειλε επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό ενώ ο κ. Ξανθός του απάντησε πως δεν είχε περιθώριο χρονικό για αυτή τη συνάντηση.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δεν έχει καμία ιατρική αναφορά και είναι καλό καμία φορά να ακούτε και εσείς οι υπουργοί γιατί στο κέντρο είναι λίγο τοξικά τα πράγματα καμία φορά. Σας μιλάμε όπως μιλάμε σε όλα τα κόμματα και χωρίς ιδιοτέλειες»

Ο κ. Τσάμης συμπλήρωσε πως, δεδομένου ότι αυτό τον καιρό είναι αιχμή του δόρατος οι μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια υγεία, θα ήθελε να τοποθετηθεί το βράδυ ακούσει την ομιλία του κ. Ξανθού.

Να γίνουν μόνιμοι οι επικουρικοί γιατροί ζήτησε από τον κ. Ξανθό ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Βασίλης Γιαννάκος. Επίσης τόνισε το θέμα της δωρεάς οργάνων και ζήτησε να γίνει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου.

« Επειδή γίνονται πολλά με εμπόρια,  θέλω να δώσετε βάση στο εμπόριο για τη δωρεά οργάνων και να γίνει προσπάθεια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να  ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο αναφορικά με τις δωρεές οργάνων.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το