Τοπικά

Ξανάρχισαν οι κατασχέσεις από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου – Αναμένεται να αρχίσουν και πλειστηριασμοί

Ξανάρχισαν από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου οι κατασχέσεις οφειλετών του Δημοσίου, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και πλειστηριασμοί. Την ίδια ώρα συνεχίζονται και αναμένεται να ενταθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες, καθώς πλέον αυτές έχουν στη διάθεσή τους εδώ και μερικές ημέρες, την ειδική ηλεκτρονική «πλατφόρμα», με την οποία «φιλτράρουν» τους «κόκκινους» δανειολήπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Βόλου, καθημερινά διενεργούνται δύο κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, που ξανάρχισαν εδώ και έναν μήνα περίπου, μετά την παρέλευση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Πάντως ακόμη από την τοπική Δ.Ο.Υ. δεν έχουν αρχίσει πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου, καθώς ως πρώτο μέτρο άσκησης πίεσης κρίνεται η κατάσχεση.
Πάντως το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις Εφορίες, ενώ φόβος υφίσταται και για 200-300 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Μαγνησία, καθώς οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών τους από ίδια κεφάλαια (διαγραφή οφειλών κάτω των 6.000 ευρώ και «κούρεμα» του 15% του αρχικού ποσού) λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Με την είσοδο στο 2020 οι εν λόγω δανειολήπτες θα είναι πλέον «στον αέρα», με τον ΟΑΕΔ που είναι ο διάδοχος του ΟΕΚ, να βεβαιώνει τις οφειλές στη Δ.Ο.Υ.

Οι τράπεζες
Οι τράπεζες από την πλευρά τους συνεχίζουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ήδη τράπεζα «έβγαλε στο σφυρί» την περασμένη Τετάρτη σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας διαμέρισμα και αποθήκη Βολιώτη οφειλέτη για οφειλή 50.000 ευρώ, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη «βγαίνει στο σφυρί» πάλι σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας διαμέρισμα Βολιώτη «κόκκινου» δανειολήπτη για οφειλή 40.000 ευρώ.
Πάντως εδώ και μερικές ημέρες οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis και του ΕΦΚΑ, δηλαδή στα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία των «κόκκινων» δανειοληπτών, που έχουν υποβάλει αιτήσεις να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, για να προστατέψουν το σπίτι τους από πλειστηριασμούς.
Με μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα δίδεται αμέσως η δυνατότητα στις τράπεζες, να αποδείξουν στο δικαστήριο, πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη δικάσιμο, ποιο είναι το περιουσιακό προφίλ του «κόκκινου» δανειολήπτη. Η απόδειξη αυτή επισύρει άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του δανειολήπτη με την εκκρεμή αίτηση στον νόμο Κατσέλη, έστω και αν τυπικά η εκδίκαση της υπόθεσής του θα γίνει στον χρόνο που έχει οριστεί. Στο Ειρηνοδικείο του Βόλου συνεχίζονται οι συζητήσεις αιτήσεων υπαγωγής στον Νόμο και θα συνεχιστούν και το 2020.
Έτσι οι τράπεζες έχουν εικόνα για το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη που έχει ή θέλει να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη εντός πέντε ημερών και μπορούν να διαπιστώσουν, αν αυτός είναι μη επιλέξιμος για προστασία, προσκομίζοντας αποδείξεις στο δικαστήριο και υποβάλλοντας αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή της προστασίας. Μέχρι σήμερα, αν και η άρση απορρήτου έδινε στις τράπεζες το δικαίωμα να αναζητήσουν τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη για να αποδείξουν ότι αυτός δεν δικαιούται την προστασία του νόμου Κατσέλη, στην πράξη ήταν δύσκολο να το κάνουν. Και αυτό διότι έπρεπε να αντλούν χειροκίνητα την πληροφόρηση αυτή, είτε στις ΔΟΥ είτε σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Ρύθμιση δανείων πρώην ΟΕΚ
Οι οφειλέτες δανείων του πρώην ΟΕΚ μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 και να επιμηκύνουν κατά 6 μήνες την αποπληρωμή των οφειλών τους. Δικαίωμα ένταξης στις ρυθμίσεις έχουν:
-Σε περιπτώσεις συζύγων, στις οποίες ο ένας σύζυγος δεν πληροί τους όρους ένταξής του στις προβλεπόμενες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης (π.χ. συνταξιούχοι, ΑμεΑ κ.λπ.), εξετάζεται και λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη η κατάσταση του άλλου συζύγου, εφόσον δεν έχει δικαίωμα κατοίκησης στην παραχωρούμενη οικία.
-Στις περιπτώσεις διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες ο ένας σύζυγος – αρχικός οικιστής – δεν ενδιαφέρεται να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις της ΥΑ, αποκτά δικαίωμα αίτησης ένταξης ο άλλος, εφόσον έχει δικαίωμα κατοίκησης στην παραχωρούμενη οικία.
-Το προβλεπόμενο εξάμηνο για την επιμήκυνση από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης αρχίζει να υπολογίζεται είτε από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του, είτε από την ημερομηνία έναρξης της κατάστασης που επικαλείται ως λόγο αδυναμίας πληρωμής, είτε από την ημερομηνία έναρξης της καθυστέρησης πληρωμής.
Διευκρινίζεται ότι για το διάστημα μέχρι 31/12/2019, οπότε και παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ένταξης στις ρυθμίσεις, είναι δυνατή η τυχόν υποβολή νέας αίτησης από τον δανειολήπτη, σε περίπτωση που ανακύπτουν νέα στοιχεία που τροποποιούν τις προϋποθέσεις ένταξής του στις ρυθμίσεις και αυτή (νέα αίτηση) θα λαμβάνεται υπόψη από τον Οργανισμό για την τελική έκδοση απόφασης.
Προκειμένου να τεκμηριωθεί η ένταξη ή μη στις ρυθμίσεις προσκομίζονται από το δικαιούχο δικαιολογητικά που, ενδεικτικά, μπορεί να είναι Ε1, Ε2, Ε9, Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, Υπεύθυνη Δήλωση κ.λπ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το