Τοπικά

Ξανά στον λογιστή για νέο εκκαθαριστικό μετά τις αλλαγές σε δόσεις και έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής

Περίπου το 70% των φορολογικών δηλώσεων έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής στη Μαγνησία, με την τελευταία ημέρα υποβολής να είναι η 29η Ιουλίου, ενώ η παράταση είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη. Το Taxis παρουσιάζει προβλήματα κυρίως τα πρωινά, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο το σύστημα δεχόταν μόνο φορολογικές δηλώσεις με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Χθες το σύστημα ήταν κλειστό από το μεσημέρι έως τις 10 μ.μ., ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, ενώ όσοι έχουν κάνει τη φορολογική δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, πρέπει να επισκεφτούν τον λογιστή τους για να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό μετά τις αλλαγές σε δόσεις και έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς τόνισε ότι μέχρι στιγμής η Μαγνησία ακολουθεί τον πανελλαδικό μέσο όρο στις φορολογικές δηλώσεις, με την υποβολή των υπόχρεων σε ΔΟΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας να έχει φτάσει έως σήμερα περίπου στο 70%.
Τελευταία μέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει οριστεί η 29η Ιουλίου, αλλά είναι σίγουρο πως θα δοθεί νέα παράταση. «Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση στον εαυτό του, λόγω των αλλαγών όπως ότι ο φόρος θα πληρωθεί φέτος σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί των 3 ισόποσων διμηνιαίων που ίσχυε μέχρι πέρσι, αλλά και την έκπτωση του 2% που θα παρέχεται σε όποιον φορολογούμενο θα πληρώσει εφάπαξ τον φόρο» ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Αλ. Κεχαγιάς επισήμανε πως οι λογιστές «επιστρατεύονται» και ο λόγος είναι οι αλλαγές που γίνονται με το υπουργείο να αργεί να πάρει τις αποφάσεις και να τις υλοποιήσει. Το Taxis χθες ήταν κλειστό έως τις 10 μ.μ. και δεν μπορούσε να γίνει καμία φορολογική δήλωση, διότι το σύστημα αναβαθμιζόταν λόγω των αλλαγών όπως σε «δοσολόγιο» πληρωμής των φόρων ή της έκπτωσης του 2%.
Όπως ανέφερε, το Taxis τα πρωινά παρουσιάζει δυσλειτουργίες, ενώ το Σαββατοκύριακο το σύστημα δεχόταν φορολογικές δηλώσεις με χρεωστικό εκκαθαριστικό και δεν δεχόταν με επιστροφή φόρου.
Ο κ. Αλ. Κεχαγιάς τόνισε πως η παράταση είναι αναγκαστική πλέον και όσοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωση μετά τον Ιούλιο, τότε θα πληρώσουν τον φόρο σε 7 δόσεις αντί των 8 που θα ισχύσουν φέτος (πρώτη δόση έως τέλη Ιουλίου και τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021).
Όσον αφορά στο αν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ από την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, ο ίδιος απάντησε πως ήδη έχει προβλεφθεί και για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα βγουν τον Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τέλη του ίδιου μήνα.

Στον κάλαθο των αχρήστων 1 στα 3 εκκαθαριστικά
Περίπου 1,75 εκ. φορολογούμενοι θα πρέπει να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που πήραν και εκτύπωσαν για να ξέρουν τι φόρους θα πληρώσουν φέτος και πότε ακριβώς.
Επίσης, όλα τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν θα αλλάξουν, καθώς δεν αποτυπώνουν τις υποχρεώσεις που θα ισχύουν στα τέλη του μήνα. Στη θέση τους θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά φόρου, με βάση τις αλλαγές στο «δοσολόγιο» πληρωμής των φόρων ή και με άλλες εξαγγελίες.
Σχεδόν 1 στους 3 υπόχρεους πήρε χρεωστικό εκκαθαριστικό με ποσά τα οποία απέχουν πολύ από όσα νόμιζε ή πίστευε ότι θα πληρώσει. Και αυτό γιατί:
– Αλλάζουν οι δόσεις: Τα εκκαθαριστικά που βγαίνουν σήμερα προβλέπουν εξόφληση με 3 διμηνιαίες και όχι 8μηνιαίες δόσεις, όπως πολλοί ήδη ανέμεναν. Και αυτό ανατρέπει τον προγραμματισμό των φορολογουμένων για το πόσα θα πληρώνουν κάθε μήνα για φόρους εισοδήματος και όλες τις άλλες υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου (ΕΝΦΙΑ, δόσεις χρεών, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.).
– Δεν αποτυπώνεται η έκπτωση 2% για όσους επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση φόρου. Και αυτή η εξαγγελία έχει περιληφθεί ως διάταξη (άρθρο 83) στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση. Προς το παρόν η έκπτωση δεν εμφανίζεται, αλλά αν κάποιοι είχαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και εξόφλησαν ήδη εφάπαξ χωρίς να περιμένουν την 31η Ιουλίου, τότε η νέα εκκαθάριση μετά την ψήφιση του νόμου θα δείξει ότι θα έχουν πληρώσει περισσότερα και θα προκύψει πιστωτικό προς συμψηφισμό ή επιστροφή.
– Τέλος επιτηδεύματος σε αγρότες: Πάνω από 150.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά έδειχναν 650 ευρώ επιπλέον φόρο. Η χρέωση αυτή θα ακυρωθεί, όπως έχει εξαγγείλει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
– Μείωση προκαταβολής φόρου 30% – 50% – 70% ή 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Για όσους ισχύσει η μείωση προκαταβολής φόρου (πτώση τζίρου 5% και άνω) τα εκκαθαριστικά θα αλλάξουν μετά τις 31 Ιουλίου.
Συνεπώς θα πρέπει έως τότε να έχουν πληρώσει όλοι στο ακέραιο την α’ δόση που αναγράφει το χρεωστικό εκκαθαριστικό, ασχέτως του τι άλλο μέλλει γενέσθαι στην περίπτωσή τους. Εκ των υστέρων, πάντως, θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις το ποσοστό έκπτωσης που δικαιούται ο καθένας, π.χ. 50% για ελεύθερους επαγγελματίες ή 100% για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 70% και άνω.

Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ
Σαφείς οδηγίες δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους φορολογουμένους σχετικά με την εφαρμογή της καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, καθώς και της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Αναλυτικότερα:
– Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από χθες το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο.
Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει: Το ποσό της οφειλής, την έκπτωση, την ημερομηνία πληρωμής, το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%).
Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.
– Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί:
Από σήμερα, το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).
Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.
– Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί: Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το