Αθλητισμός

Ξανά στο … νερό οι πολίστες του Βόλου – Στις 2 Ιανουαρίου επιστρέφουν στις προπονήσεις

Η αλλαγή του χρόνου φέρνει για την ομάδα υδατοσφαίρισης του Βόλου, που αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία των ανδρών, την ευχάριστη είδηση της επιστροφής στις προπονήσεις. Φέρνει όμως και ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την κλήση οκτώ αθλητών της να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Τα παραπάνω σχολιάζει σήμερα στη «ΘτΔ» ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Μπλάνας.

Το 2020 φεύγει σε λίγα εικοσιτετράωρα και το 2021 έρχεται με ένα καλό δώρο για τις ομάδες των ερασιτεχνικών αθλημάτων που μετέχουν στην ανώτερη κατηγορία. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου θα επιτραπεί η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προπονήσεις στην υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών, στο χάντμπολ ανδρών και γυναικών και επίσης στο βόλεϊ και το μπάσκετ γυναικών.

Η εξέλιξη αυτή αφορά φυσικά και τον Βόλο Υδατοσφαίριση-Κολύμβηση, τον μοναδικό σύλλογο της Μαγνησίας που την εκπροσωπεί σε κορυφαίο επίπεδο, όσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα που δεν είναι επαγγελματικά. Μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου, οι πολίστες της ανδρικής του ομάδας θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, με την ελπίδα πως όταν κάποια στιγμή επαναρχίσει το πρωτάθλημα θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος τους αγώνας δόθηκε στις 24 Οκτωβρίου και απέκτησε ιστορική σημασία, αφού η εκτός έδρας νίκη τους επί του Εθνικού Πειραιά με 12-8 ήταν η πρώτη για τον βολιώτικο σύλλογο στην Α1 κατηγορία.

Βέβαια, ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο, αφού πέραν της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είναι απαραίτητη, προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα μια και οκτώ πολίστες του Βόλου πρόκειται να στρατευθούν και φυσικά θα «ντυθούν» στο χακί. Ο λόγος για τους Γιώργο και Δημήτρη Στεργίου, Στέργιο Παπαβασιλείου, Χρήστο Κουφιδάκη, Μηνά Νικηφορίδη, Χρήστο Μαρινάγη, Δημήτρη Χαμίτη και Κωνσταντίνο Νάσιο.

Την όλη κατάσταση σχολίασε ο προπονητής των Βολιωτών Δημήτρης Μπλάνας, μιλώντας στη «ΘτΔ»: «Ασφαλώς είναι πολύ ευχάριστη η είδηση της επιστροφής μας στις προπονήσεις. Είχαμε μείνει δύο ολόκληρους μήνες έξω από το νερό και αυτό ήταν πολύ άσχημο για κάθε αθλητή. Μόνο όποιος έχει παίξει πόλο μπορεί να καταλάβει τη θέση μας. Ευτυχώς, οι αρμόδιοι άκουσαν τις δραματικές εκκλήσεις των ανθρώπων του υγρού στίβου και ανοίγουν τις πισίνες.

Δεν θα είναι εύκολο φυσικά να ξαναβρεθούμε στην αγωνιστική κατάσταση που ήμασταν πριν το απαγορευτικό. Μάλιστα, το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες στρατεύονται οκτώ πολίστες μας, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα, κάνει το έργο μας πιο δύσκολο. Θα πρέπει η ανδρική ομάδα να πλαισιωθεί και με παιδιά από τα τμήματα υποδομής για να μπορέσουμε να δουλέψουμε.

Βέβαια, περιμένω ότι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος μέχρι την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Δεν νομίζω ότι θα μας πουν να παίξουμε πολύ γρήγορα, αφού η εποχή αυτή συμπίπτει με την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας, που τον Φεβρουάριο θα συμμετάσχει στο Προολυμπιακό τουρνουά».

Η ανακοίνωση της ΓΓΑ
Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείς Αθλητισμού σχετικά με την επανέναρξη των προπονήσεων στα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα είναι η εξής:
«Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για Covid-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

Η συγκεκριμένη προσθήκη σε ότι αφορά στην επιτρεπόμενη αθλητική δραστηριότητα, που υπογράφτηκε από τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, περιλαμβάνεται σε κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδόθηκε με τροποποιήσεις στα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού Covid -19 στο σύνολο της επικράτειας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021».

Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, η οποία εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19.

Η έναρξη των προπονήσεων των εν λόγω αθλημάτων από το νέο έτος θα επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Υποχρεωτικό προληπτικό τεστ Covid πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.
2. Καθορισμός υπευθύνου Covid-19 σε κάθε ομάδα για άμεση συνεννόηση.
3. Ονομαστική λίστα παικτών – προπονητών – τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά) για τις προπονήσεις.
4. Συγκεκριμένο, μοναδικό χώρο προπόνησης.
5. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.
6. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.
7. Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ Covid σε διαπιστευμένα εργαστήρια.
8. Εβδομαδιαία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.
9. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων που υπάρχουν στην ενότητα «Αθλητισμός και Covid-19» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Φωτό: Ο Γιώργος Στεργίου είναι ένας εκ των οκτώ πολιστών του Βόλου που κλήθηκε για την στρατιωτική του θητεία 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το