Κόσμος

WSJ: Θα μπορέσει η Μέρκελ να βγάλει τον Τσίπρα από τον λάκκο που ο ίδιος έσκαψε;

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα απέναντι στους εταίρους της αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης επικρίνει, για ακόμη μια φορά, ο γνωστός αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι αισιοδοξούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιτύχει μία συμφωνία με τους θεσμούς που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, ακόμη και αν υπάρχουν σήμερα σημαντικές διαφορές.

Το άρθρο του Σάιμον Νίξον, το οποίο τιτλοφορείται «Η τύχη της Ελλάδας είναι στα χέρια της», εκτιμά πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της νέας κυβέρνησης είναι ότι θεωρεί πως η μοίρα της βρίσκεσαι στα γερμανικά χέρια. «Επί δύο μήνες αρνούνταν να συζητήσει με την “τρόικα”, μετονομάζοντάς την σε “θεσμούς” και στη συνέχεια σε “Brussels Group”. Ήταν διστακτική ακόμη και να διαπραγματευτεί με το Eurogroup, που έχει την πολιτική ευθύνη για την επίβλεψη όλων των πακέτων διάσωσης της Ευρωζώνης», γράφει προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε ότι η τύχη της Ελλάδας κρέμεται σε μια «πολιτική συμφωνία» με το Βερολίνο.

«Επί δέκα ώρες, στη συνάντησή τους τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη γερμανική πρωτεύουσα, η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να του αποδείξει ότι κάνει λάθος: έχει υπερτιμήσει τη δύναμη της Γερμανίας και έχει υποτιμήσει το πόσο σημαντικό είναι να σεβαστεί τους κανόνες και τις διαδικασίες της ευρωζώνης».

Ο κ. Τσίπρας ίσως έχει ο ίδιος σκάψει τον λάκκο του υποσχόμενος στους ψηφοφόρους του ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αλλά η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τον βγάλει από αυτόν, συνεχίζει ο αρθρογράφος τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η Μέρκελ αδιαφορεί για τη μοίρα της Ελλάδας».

«Η γερμανίδα καγκελάριος δεν χρειάζεται κηρύγματα για να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη: στο κάτω – κάτω αψήφησε τις εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα της όταν το 2012 συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα που απέτρεψε το Grexit, λέγοντας τότε πως «αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει και η Ευρώπη», μια θέση που επαναλαμβάνει και σήμερα.

Ο Νίξον υπογραμμίζει ότι οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι υπάρχουν πάντοτε περισσότεροι τους ενός δρόμοι για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Αυτό, όμως, που δεν είναι διαπραγματεύσιμο, προσθέτει η εφημερίδα, είναι ότι οι προτάσεις της Αθήνας πρέπει να αποτιμηθούν πλήρως από τους θεσμούς, να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα και να εφαρμοσθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει δυνατή η εκταμίευση κάποιας χρηματοδότησης.

«Για παράδειγμα, εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για την ανθρωπιστική βοήθεια, θα μπορούσε να τα χρηματοδοτήσει με τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Αντίστοιχα, εάν μπορεί να εισπράξει επιπλέον 3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, μπορεί να μη χρειασθεί να αυξήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ή να καταργήσει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα» σημειώνει το δημοσίευμα.

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση πρόσθετης χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη σημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος του μήνα και τη δόση του δανείου ύψους 460 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. «Οι Έλληνες πιστεύουν εύλογα ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Έλληνες αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι δεν είναι πιθανή μία συμφωνία με τους θεσμούς αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η Wall Street Journal, αλλά ένας δήλωσε: «Θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής λύση έως τις 9 Απριλίου. Υπάρχει αρκετός χρόνος έως τότε».

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το