Κόσμος

WSJ: Το φλερτ της Βρετανίας με το Brexit είναι σαν την ξεροκέφαλη επιθυμία της Ελλάδας να μείνει στην ΕΕ

25034701

Το φλερτ της Βρετανίας με την έξοδο από την ΕΕ είναι το ίδιο αινιγματική με την ξεροκέφαλη επιθυμία της Ελλάδας να παραμείνει σε αυτήν, τονίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

«Αλλωστε, η βρετανική οικονομία τα έχει πάει αρκετά καλά εντός της ΕΕ, ενώ η ελληνική έχει αποδεκατιστεί», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι αυτό που εξηγεί και τα δύο είναι πως το ευρωπαϊκό πρότζεκτ αφορούσε ανέκαθεν κάτι περισσότερο από τα οικονομικά.

«Η στενότερη σχέση με την Ευρώπη είναι βαθιά ελκυστικό για τους Ελληνες, που τους έχει απογοητεύσει τόσο άσχημα το δικό τους κράτος. Αλλά απωθεί πολλούς Βρετανούς, το κράτος των οποίων λειτουργεί μια χαρά και δεν θέλουν να είναι μέρος μίας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης. Για εκείνους, το τέλμα του ευρώ, το οποίο δεν έχει υιοθετήσει η Βρετανία, είναι μία προειδοποιητική ιστορία για το τι μπορεί να φέρει μία ένωση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ αναζητώντας καταφύγιο από ξένους εισβολείς, εγχώρια πραξικοπήματα και την ίδια της την δυσλειτουργική κυβέρνηση, γράφει η Wall Street Journal. «Τα οικονομικά στην πραγματικότητα επιχειρηματολογούσαν ενάντια στην είσοδό της. Οι τεχνοκράτες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη, αλλά τους απέρριψαν οι πολιτικοί ηγέτες, που ανησυχούσαν για τη γεωπολιτική αστάθεια στα νότια της Ευρώπης. Η ίδια λογική έφερε την Ελλάδα στο ευρώ το 2001, όταν τα χρέη και τα ελλείμματά της θα έπρεπε να την αποκλείσουν», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η υπανάπτυκτη, υπερπροστατευμένη οικονομία της Ελλάδας ήταν κακά προετοιμασμένη για τη ζωή εντός της ΕΕ, γράφει η Wall Street Journal, παραπέμποντας σε έρευνα του Brunel University, σύμφωνα με την οποία μόνο η Ελλάδα ήταν φτωχότερη το 2008, εξαιτίας της ένταξής της στην ΕΕ. Η Βρετανία, ανέφερε η έρευνα, ήταν κατά 24% πλουσιότερη.

Παρόλα αυτά, οι Ελληνες ακόμη δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ. «Οι Αγγλοσάξονες θεωρούν ότι το ευρώ είναι μόνο ένα οικονομικό πρότζεκτ. Είναι και πολιτικό. Είναι ένα μέσο για μία ταυτότητα. Αισθανόμαστε ασφαλέστεροι στο ευρώ», είχε πει σε συνέντευξή του ο Γιάννης Στουρνάρας, υπενθυμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι βρετανικές εκτιμήσεις ήταν οι ακριβώς αντίθετες. Η συντηρητική κυβέρνηση έβαλε τη Βρετανία στην ΕΟΚ το 1973 κυρίως για τα εμπορικά οφέλη, μία απόφαση που οι ψηφοφόροι ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία, σε δημοψήφισμα του 1975.

Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Βρετανία είχε πάντα μπερδεμένα αισθήματα για την ευρωπαϊκή δικαιοδοσία πέρα από το εμπόριο. Συντηρητικοί πρωθυπουργοί εξασφάλισαν έκπτωση από τη συνεισφορά της στην ΕΟΚ και επέλεξαν να μείνουν εκτός ευρώ και του «κοινωνικού κεφαλαίου», που επεκτείνει τη δικαιοδοσία της ΕΕ στα εργασιακά, όπως το ωράριο και η άδεια μητρότητας.

Το Brexit θα κάνει καλύτερη την οικονομία της Βρετανίας; Μία έκθεση από αρκετούς ευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να πλουτίσει χαμηλώνοντας τους εμπορικούς φραγμούς με χώρες όπως η Κίνα, σε επίπεδο κάτω από αυτά που επιτρέπει η ΕΕ. Ομως, αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες από την δίχως δασμούς πρόσβαση στην Ευρώπη.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 3,8% εκτός ΕΕ σε ορίζοντα 15 ετών, σε σύγκριση με την παραμονή αν η χώρα διαπραγματευτεί την ίδια πρόσβαση στην ΕΕ που έχει τώρα η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος και κατά 7,5% αν αυτό δεν συμβεί. Αυτό δεν υπολογίζει τον άγνωστο αλλά σχεδόν βέβαιο αρνητικό αντίκτυπο της αβεβαιότητας, όσο η Βρετανία θα διαπραγματεύεται τους νέους όρους.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το