Οικονομία

WSJ: Διαχειρίσιμο σε οικονομικούς όρους το ελληνικό χρέος

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

«Σε στενούς οικονομικούς όρους, το ελληνικό χρέος φαίνεται αρκετά διαχειρίσιμο σήμερα. Οι πολιτικές είναι που το κάνουν προβληματικό», αναφέρει άρθρο του Στέφεν Φίντλερ στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι πολλοί πολιτικοί στην Ευρωζώνη διαφωνούν με την άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει σε ομιλία του την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη που να νομίζει σοβαρά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο».
«Δεν μπορεί κανείς να βλέπει μόνο το επίπεδο χρέους ή την αναλογία του χρέους, αυτό είναι μια ανεπαρκής ανάλυση», δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ο ίδιος υποστηρίζει πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά διότι τώρα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης κατέχουν το 60% του δημόσιου χρέους των 322 δισ. ευρώ της Ελλάδας, έχουν συμφωνήσει σε μια μεγάλη μείωση των τόκων και έχουν παρατείνει τις αποπληρωμές μέχρι το 2054. Αυτές οι παραχωρήσεις, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, είναι οικονομικά αντίστοιχες ενός «κουρέματος», μιας μείωσης στην ονομαστική αξία του χρέους.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το