Κόσμος

Wikipedia: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας

H εταιρεία Wikimedia, στην οποία ανήκει η πασίγνωστη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/5) την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να αρθεί ο αποκλεισμός της Wikipedia στην Τουρκία που διαρκεί ήδη δύο χρόνια.
«Το ίδρυμα Wikimedia προσφεύγει στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας», ανακοίνωσε σε συνέντευξή της η γενική διευθύντρια της Wikimedia, Κατερίνε Μάχερ.
Ο αποκλεισμός της εγκυκλοπαίδειας στη γειτονική χώρα ισχύει από τον Απρίλιο του 2017, όταν οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στον ιστότοπο, με αφορμή δύο άρθρα τα οποία ανέφεραν δεσμούς ανάμεσα σε Άγκυρα και εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Τι υποστηρίζει η Wikimedia
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Wikimedia εξήγησε πως προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς κάθε της έφεση κυρίως ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου απέβη άκαρπη.
Η Μάχερ τόνισε πως η εγκυκλοπαίδεια δεν υποχώρησε στο τουρκικό αίτημα να διαγραφούν αυτά τα άρθρα, διότι «το εν λόγω περιεχόμενο αποτελεί προϊόν της ελευθερίας της έκφρασης που προστατεύεται από τον νόμο».

Τι ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση
Ο Στίβεν Λαπόρτ, νομικός διευθυντής της WIkimedia, πρόσθεσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ότι η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη διαγραφή των άρθρων «χωρίς καμία επίσημη εξήγηση όσον αφορά το τμήμα τους που υποτίθεται πως είναι παράνομο».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το