Άρθρα

Walk for Freedom – Περπάτημα για την ελευθερία

Της Σταυρούλας Καρτσιδήμα*

Σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου ο μη κυβερνητικός Οργανισμός Α21, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (Παράρτημα Θεσσαλίας) και οι Κοινωνικές Δομές «Job center» και Κέντρο Κοινότητας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 συνδιοργανώνουν το «Walk for Freedom» (Περπάτημα για την Ελευθερία) στην πόλη μας. Πρόκειται για μια παγκόσμια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης – μια σιωπηρή διαμαρτυρία – που φέρνει κοντά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και λαμβάνει χώρα σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα – εκτός από τον Βόλο – η εκδήλωση θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και στην Κύπρο στην τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Λευκωσία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται ότι η δουλεία εξακολουθεί να υπάρχει στον 21ο αιώνα. Στην πραγματικότητα έχει καταργηθεί μόνο η νόμιμη μορφή της και όχι η δουλεία εξ΄ολοκλήρου. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 40 εκατομμύρια παγιδευμένοι άνθρωποι – αόρατοι – και έχει μετατραπεί σε ένα καλά κρυμμένο έγκλημα.
Το 2000, τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν «το Πρωτόκολλο για την Αποτροπή, την Καταστολή και την Τιμωρία της Παράνομης Διακίνησης Προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών», γνωστό ως Πρωτόκολλο του Παλέρμο, που τέθηκε σε ισχύ την 25η Δεκεμβρίου του 2003 και συμπληρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Υπερεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος. Ο όρος «trafficking of persons» (παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων) χρησιμοποιείται όταν συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις: Η στρατολόγηση, η μεταφορά και η μετεγκατάσταση προσώπων με τη χρήση βίας, απαγωγής ή δόλου, με σκοπό την σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση.

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες του φαινομένου είναι η φτώχεια και οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, τόσο ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες χώρες του πλανήτη, όσο και στο εσωτερικό των χωρών, καθιστώντας τους ανθρώπους ευάλωτους για εκμετάλλευση και κακοποίηση. Δεύτερος παράγοντας αποτελεί το εύκολο κέρδος. Αντίθετα με άλλα «εμπορεύματα», οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές και η διακίνησή τους δεν απαιτεί μεγάλα κεφάλαια. Τα συνολικά κέρδη αποτιμώνται σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το δουλεμπόριο του σεξ είναι ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος του οργανωμένου εγκλήματος μετά το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Κατά τη μεταφορά τους τα θύματα βιάζονται επανειλημμένα και υφίστανται απάνθρωπα βασανιστήρια, ώστε να γίνουν υποταγμένα και να πωληθούν ακριβά. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα γυναικών που στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, δολοφονούνται μπροστά στις άλλες για παραδειγματισμό. Η εκμετάλλευση γίνεται σε πορνεία, σε μαγαζιά της νύχτας, σε κέντρα μασάζ, σε ξενοδοχεία, σε διαμερίσματα, στις διπλανές πόρτες.

Οι γυναίκες ζουν μέσα στο φόβο, φόβο ότι θα τους προκαλέσουν πόνο, φόβο ότι θα παραμορφωθούν από κακοποίηση, παραμέληση ή ελλιπή ιατρική φροντίδα. Φόβο για βία των αγαπημένων τους προσώπων. Φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διακινητών. Ο φόβος αυτός τις εμποδίζει να δραπετεύσουν, όταν έχουν την ευκαιρία. Στρέφουν όλη τους την ενέργεια στην επιβίωση.

Συνήθως τα θύματα της σεξουαλικής εγκληματικότητας είναι στην πλειοψηφία τους ηλικίας 20-30 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18-20 ετών. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη διακινούνται ετησίως 100.000 έως 500.000 άτομα. Συνήθως μεταφέρονται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, με τους αριθμούς αυτούς να θεωρούνται ως «κορυφή του παγόβουνου». Πάνω από το 50% των καταγεγραμμένων περιστατικών το 2019 αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση (Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, 2020).

Ο Διεθνής Οργανισμός Α21 δραστηριοποιείται στην ενημέρωση, την ταυτοποίηση και την αποκατάσταση των θυμάτων σε 19 τοποθεσίες σε 14 χώρες του κόσμου. Η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 είναι μία πρωτοβουλία της Α21 στην Ελλάδα. Δέχεται κλήσεις όλο το 24ωρο και προσφέρει τη δυνατότητα ανωνυμίας.

Η συγκέντρωση προγραμματίζεται στις 4.30 μ.μ. στο Δημαρχείο του Βόλου.
Το Περπάτημα για την Ελευθερία θα καταλήξει στο χώρο του Ηρώου στην παραλία.

*κοινωνική λειτουργός – Συντονίστρια Κέντρου Κοινότητας Δ. Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το