Πολιτισμός

Βυζαντινές αναμνήσεις σε θεατρικό αναλόγιο

To Ιστορικό βυζαντινό μυθιστόρημα «Η προφητεία του Αίματος» της Σοφίας Κανταράκη, φιλολόγου-ιστορικού, θα παρουσιαστεί στη Σκιάθο μετά από διασκευή του σε θεατρικό αναλόγιο, μια ιδιαίτερη σκηνική μορφή που μπορεί να ενισχυθεί μέσω της μορφω-παιδαγωγικής της διάστασης. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λυκείου Σκιάθου και ώρα 18:30. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου και στην ακάματο και ταλαντούχο πρόεδρό της Ματούλα Χονδρονικολή, η οποία θα ζωντανέψει πολύπτυχες σκηνές του μυθιστορηματικού βιβλίου. Πρόκειται για μια αυθεντική γνωριμία με τον κόσμο του Βυζαντίου, μια ιστορική επαφή, μια συνομιλία με την πορφυρογέννητη Άννα Κομνηνή και τον πατέρα της Αλέξιο Α, αλλά και μια τριβή με τη θεατρική γραφή με έμφαση στην αθέατη σχεδόν πλευρά του θεάτρου, που είναι η λογοτεχνία του θεάτρου. Η ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου που απευθύνεται σε κοινό, αναδεικνύει άλλωστε, τη ζωντάνια και την ιδιαιτερότητα της γραφής αυτής. Από το ίδιο το κείμενο μάλιστα μπορεί να προκύψουν διαφορετικές μορφές σκηνικής επένδυσης του κειμένου.

Την πρωτοβουλία αυτή θα συνδράμουν στη συνέχεια, με εκτενή παρουσίαση του βιβλίου και συζήτηση οι φιλόλογοι Αδάμος Μουζουρής, Ουρανία Σταματιάδου και η ίδια η συγγραφέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ως ιστορικός τονίζει τη σπουδαιότητα της διδακτικής συμβολής των ιστορικών μυθιστορημάτων και στην εκπαίδευση, καθώς αυτά μπορούν αδιαμφισβήτητα να λειτουργήσουν επικουρικά με το σχολικό εγχειρίδιο στη διδασκαλία της ιστορίας και στην εμπέδωση της γνώσης και του κριτικού αναστοχασμού. Το ιστορικό μυθιστόρημα αποτελεί μια έμμεση ιστορική πηγή. Τα δομικά του στοιχεία, το παραστατικό και γλαφυρό ύφος μπορούν να ενεργοποιήσουν την προσοχή των μαθητών, καθώς αναπαριστά έναν πλατύ πίνακα ζωής και γεγονότων. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να στερεωθεί η γνώση του ιστορικού παρελθόντος, έτσι ώστε ο μαθητής να κατακτήσει στοιχεία ιστορικού εγγραμματισμού. Ο ευαισθητοποιημένος εκπαιδευτικός μπορεί να προωθήσει τη φιλαναγνωσία των μαθητών του με τη βοήθεια της σύμπραξης της λογοτεχνίας και δη του ιστορικού μυθιστορήματος, καθώς ανοίγεται ένα ευρύ ανοιχτό πεδίο ερμηνειών που δεν δεσμεύει τον συγγραφέα και δεν χειραγωγεί τον αναγνώστη. Όσον αφορά στο Βυζάντιο, ας έχουμε υπόψη ότι η γοητεία εκείνης της εποχής έγκειται στις αξίες, αλλά και στο ανθρωπιστικό της πνεύμα.

Η συγγραφέας Σοφία Κανταράκη, με ελάχιστα στοιχεία μυθοπλασίας, ζωντανεύει το παρελθόν και θέτει προβληματισμούς που στοχεύουν το σήμερα και το αύριο, ομιλώντας και συνομιλώντας συνειδητά με την ιστορία, καταγράφοντας παράλληλα τη ζωή με τις περιπέτειες, τη μεταβολή καταστάσεων, τις μεταστροφές της, καθώς και την εναλλαγή συναισθημάτων. Το ζητούμενο για αυτήν, αλλά και το βασικό μήνυμα του βιβλίου της είναι, ο άνθρωπος που μέσα από την εχθρότητα και την αντιπαλότητα μεταλλάσσεται σε άγριο, άπληστο και φαύλο θηρίο, το οποίο διψά για αίμα, εκδίκηση, εξουσία, κυριαρχία, να παραμείνει τελικά Άνθρωπος, με αξιοπρέπεια, αρχές και αξίες!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το