Τοπικά

«Βυθίστηκε» η κρουαζιέρα στο λιμάνι του Βόλου “Θ”

Από το ξεκίνημα της φετινής περιόδου κρουαζιέρας, στις 18 Απριλίου, έχουν σημειωθεί οκτώ αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου, ενώ ένας κατάπλους ακυρώθηκε

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της κρουαζιέρας για το λιμάνι του Βόλου, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες έγκυρες πληροφορίες, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων φέτος θα είναι τελικά λιγότερες κατά 30% περίπου από τις περυσινές… Η τεράστια αυτή μείωση οφείλεται αφενός στα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο (εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, κουρδική εξέγερση στην Τουρκία, προσφυγικό) και αφετέρου στην οικονομική κρίση και στις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας μιας μεγάλης εταιρείας κρουαζιέρας, της «Costa».

Από το ξεκίνημα της φετινής περιόδου κρουαζιέρας, στις 18 Απριλίου, έχουν σημειωθεί οκτώ αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου, ενώ ένας κατάπλους ακυρώθηκε.
Τη μερίδα του λέοντος έχει και φέτος στους κατάπλους η εταιρεία «Costa», η οποία αν και άλλαξε σχήμα λειτουργίας, στηρίζει ενεργά το λιμάνι του Βόλου. Με έντεκα κατάπλους με τα πλοία της «Costa Neoclassica» και «Costa Neoromantica» που φέρουν σημαία Ιταλίας και με τα οποία θα φέρει και φέτος χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή. Η εταιρεία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έκλεισε το γραφείο της στη Γένοβα της Ιταλίας και πλέον λειτουργεί με έδρα το Αμβούργο της Γερμανίας. Συγχωνεύθηκε με την «Aida» και οι δύο θυγατρικές της αμερικανικής «Carneval», με συνέπεια να μην «πιάσουν» φέτος στον Βόλο πολλές φορές μεγάλα πλοία της «Aida».
Σύμφωνα με τις αφίξεις που έχουν γνωστοποιηθεί στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), η τελευταία για φέτος είναι προσδιορισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου με το «Costa Neoclassica», που άνοιξε την αυλαία στις 18 Απριλίου.
Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο έρχεται πάλι μεθαύριο Τρίτη 24 του μήνα από το Ναύπλιο και απόπλου για Πειραιά, καθώς και στις 4, 16 και 28 Οκτωβρίου, στις 9 και 21 Νοεμβρίου και κλείνει την αυλαία στις 15 Δεκεμβρίου. Εντός του τρέχοντα μήνα αναμένεται εξάλλου και το κρουαζιερόπλοιο «Artania», άφιξη της τελευταίας στιγμής, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Συνολικά αναμένονται ακόμη 25 κατάπλοι και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου, το «Silver Spirit», με σημαία Μπαχαμών από τη Μύκονο, στις 30 Ιουλίου το «SS Navigator», επίσης με σημαία Μπαχαμών από την Πάτμο, στις 16 Αυγούστου το «Club Med II» με σημαία Γαλλίας από τη Λήμνο, στις 4 Σεπτεμβρίου το «Variety Voyager» με σημαία Μάλτας από το Λαύριο, ενώ στις 14 και 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταπλεύσει το με σημαία Μάλτας «Aegean Odyssey» από τη Θεσσαλονίκη.
Στις 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται το «Le Lyrial», με σημαία Ουαλίς και Φουτούνα από τον Πειραιά, ενώ την 1η, 5 και 15 Οκτωβρίου θα καταπλεύσει το «Astoria» με σημαία Πορτογαλίας, από τη Χίο, τη Θεσσαλονίκη και τη Νάξο αντίστοιχα.
Στις 8 Οκτωβρίου καταπλέει το «Prinsendam» με σημαία Ολλανδίας από τη Μύκονο, στις 11 Οκτωβρίου το «Voyager» με σημαία Μπαχαμών από τον Πειραιά και στις 23 Οκτωβρίου το «Minerva» με σημαία Μπαχαμών από τον Πειραιά, το οποίο έχει προγραμματίσει να ξανάρθει στις 17 Νοεμβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου έχει δηλώσει άφιξη το «Nautica» με σημαία νησιών Μάρσαλ από την Πάτμο, ενώ στις 8 Νοεμβρίου το «SS Explorer», με σημαία Μπαχαμών από τη Μύκονο. Στις 11 Νοεμβρίου εξάλλου έχει ανακοινώσει κατάπλου το «Aida Aura» από τον Πειραιά.
Δεκαοκτώ κατάπλους κρουαζιερόπλοιων έχει ανακοινώσει για φέτος το ναυτιλιακό γραφείο Παπαγεωργίου, 11 το γραφείο «Ιωλκός», έναν το γραφείο του κ. Τσαρδακά και τρεις το γραφείο του κ. Φλώκα.
«Η μείωση σε σύγκριση με πέρυσι είναι μεγάλη», σημειώνει ο ναυτικός πράκτορας κ. Αγγ. Πετεινάρης, του γραφείου «Ιωλκός».
Πέρυσι στο λιμάνι του Βόλου είχαν καταπλεύσει συνολικά 57 κρουαζιερόπλοια με 67.096 επιβάτες, έναντι 53 το 2014 με 57.825 επιβάτες (αύξηση 16,03%). Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με το 2013 (20.227 επιβάτες) και το 2012 (11.926 επιβάτες).
Οι περισσότεροι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που επισκέφθηκαν πέρυσι τον Βόλο, ήταν Γερμανοί και ακολούθησαν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί, οι Κύπριοι και οι Ελβετοί. Επίσης τον Βόλο επισκέφθηκαν με κρουαζιερόπλοια και 270 Μεξικανοί, αλλά και 120 Τούρκοι…
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα άλλαξε προς το δυσμενέστερο στις αρχές της άνοιξης, καθώς το ναυτιλιακό γραφείο Παπαγεωργίου είχε προαναγγείλει 26 κατάπλους, για να οριστικοποιηθούν τελικά 16, ενώ το γραφείο του κ. Πετεινάρη είχε προαναγγείλει 15, για να οριστικοποιηθούν τελικά 11. Συνολικά είχαν προαναγγελθεί 42 προσεγγίσεις για το 2016, με 50.000 επιβάτες περίπου, για να μειωθεί ο αριθμός τους τελικά στις 33…
«Στη μείωση ίσως έπαιξε ρόλο και το προσφυγικό ζήτημα», σημειώνει για την εξέλιξη ο ναυτιλιακός πράκτορας Θεοδ. Μηνάογλου.
Γεγονός είναι πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι πλέον ελκυστική για κρουαζιέρα, λόγω των εξελίξεων στη Συρία με τον εμφύλιο πόλεμο, τις επιθέσεις των Ισλαμιστών, τη σύγκρουση Τουρκίας-Κούρδων, αλλά και της πολιτικής αστάθειας στη Λιβύη. Ο νέος ελκυστικός χώρος κρουαζιέρας είναι πλέον η κινεζική θάλασσα…

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023