Τοπικά

Βύρωνας Κοτζαμάνης: Σε κλοιό και από άλλες σοβαρές ασθένειες οι ευάλωτες ομάδες

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία του κορωνοϊού να επισκιάζει τα πάντα αναφορικά με τη δημόσια υγεία, καταγράφοντας σχεδόν καθημερινά περισσότερους από δύο θανάτους στη Μαγνησία, αλλά οι υπόλοιπες σοβαρές ασθένειες δεν έχουν εξαφανιστεί, επιβαρύνοντας τον γενικότερο αριθμό αυτών που φεύγουν από τη ζωή.

Ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης σημειώνει πως «ο κορωνοϊός μέχρι στιγμής επισκιάζει άλλες ασθένειες, που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο, σε σημείο που σε κάποιες περιπτώσεις καθίσταται δύσκολο να υπάρξει σαφής διαχωρισμός. Εκτιμά πως φέτος ήδη καταγράφονται ελάχιστοι θάνατοι από την εποχική γρίπη, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, μέχρι και τη λήξη της χειμωνιάτικης περιόδου, λόγω της αυξημένης «δραστηριότητας» του SARS cov -2. Επιπλέον επισημαίνει πως ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όπως παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και άλλες σοβαρές ασθένειες προτιμούν να αποφεύγουν τις δομές υγείας, για να μην κολλήσουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους ανά πάσα στιγμή. Επιπρόσθετα αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας, τόσο στη Μαγνησία, όσο και στην υπόλοιπη χώρα πιέζεται ασφυκτικά, με τακτικά χειρουργεία να αναβάλλονται, το ιατρικό προσωπικό να φτάνει στα όριά του, με το βάρος να πέφτει στην αντιμετώπιση της Covid -19. Δημιουργείται έτσι ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό το ΕΣΥ, να φροντίσει όπως πρέπει, έναν άλλο ασθενή με διαφορετικό, παρόλα αυτά σοβαρό, πρόβλημα υγείας… «Για να μελετηθούν αυτά τα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός στη δημόσια υγεία και στο επίπεδο της θνησιμότητας θα απαιτηθεί χρόνος. Σε απόλυτο αριθμό θανάτων δεν πρόκειται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως πολύ πέρα των 3.000 απωλειών, αλλά σε βάθος χρόνου θα πρέπει να εξεταστούν οι υπόλοιπες παράμετροι που δημιουργήθηκαν, όπως οι θάνατοί για τους οποίους εμμέσως σχετίζεται η covid -19». Καταλήγοντας ο καθηγητής αναφέρει πως γενικότερα ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από τις πληθυσμιακές ομάδες που εισέρχονται σε ηλικίες που αρχίζουν από τα 65 έτη, ενώ και για τις γεννήσεις παίζει ρόλο ο αριθμός των γυναικών που έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν. Με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι σίγουρο πως οδηγούμαστε σε συρρίκνωση του πληθυσμού στη Μαγνησία, με όλο και περισσότερους να γηράσκουν, και σε ταυτόχρονη μείωση των γεννήσεων, από τη στιγμή που οι περισσότερες οικογένειες αποκτούν από δύο παιδιά, ενώ μειώνονται και οι γυναίκες που είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν.

Πρωτιά στους καρκίνους
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν στο 2017, καθώς για το 2018 τα δεδομένα θα ανακοινωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους, πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, χωρίς η Μαγνησία να αποτελεί εξαίρεση όπως αναφέρουν επιστήμονες, αποτελούν οι διαφόρων μορφών καρκίνοι και έπονται τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα σε όλη τη χώρα έχασαν τη ζωή τους από κακοήθη νεοπλάσματα 29.872 συνάνθρωποί μας, από τους οποίους από καρκίνο του πνεύμονα, της τραχείας και βρόγχου 7.178 με τη συγκεκριμένη κατηγορία να είναι η πολυπληθέστερη. Έπεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού με 2.686 θανάτους, του μαστού στις γυναίκες με 2.187 περιπτώσεις, του παγκρέατος με 1.882 θανάτους, του προστάτη με 1.688 άνδρες να χάνουν τη ζωή τους, του ήπατος με 1.422, της ουροδόχου κύστης με 1.359, του στομάχου με 1.289 περιστατικά, οι λευχαιμίες με 1.169 θανάτους, και οι καρκίνοι του εγκεφάλου και του υπόλοιπου νευρικού συστήματος με 1.106 περιπτώσεις. Στο δεύτερο μερίδιο στους θανάτους κατέχουν τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Τα νοσήματα της πνευμονικής κυκλοφορίας και άλλες μορφές καρδιοπάθειας οδήγησαν στον θάνατο 13.819 ανθρώπους το 2017, ενώ τα εγκεφαλικά 13.797. Έπονται τα εμφράγματα (ισχαιμικές καρδιοπάθειες) με 13.148 και τα υπερτασικά νοσήματα με 4.515 θανάτους. Ακόμα 5.578 «έφυγαν» από οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Επόμενη κατηγορία είναι οι θάνατοι από ατυχήματα, όπως τροχαία με 4.391 περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί πως από επιπλοκές ιατρικής και χειρουργικής φροντίδας το 2017 καταγράφηκαν 383 απώλειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το