Τοπικά

«Βρόχος» τα φέσια των γονέων για τα φροντιστήρια στη Μαγνησία “Θ”

Σ15Φ1

Σε «βρόχο» έχουν εξελιχθεί για πολλά φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, αλλά και ξενόγλωσσα στη Μαγνησία, οι οφειλές των γονέων που δεν έχουν τακτοποιηθεί για τη σχολική χρονιά που έληξε. Τα «φέσια» μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τις μερικές χιλιάδες ευρώ, με τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να είναι σε μεγάλη αγωνία, καθώς όχι μόνο έχουν πληρώσει το φόρο για έσοδα που δεν είδαν, αλλά δυσκολεύονται και στον προγραμματισμό τους για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Για το φροντιστήριο που πάνω απ’ όλα αποτελεί εκπαιδευτικό θεσμό, η οφειλή ενός γονέα μέσα στην περίοδο της κρίσης είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Από τη μια ο ιδιοκτήτης θέλει να λάβει τα χρήματά του για να επιβιώσει το φροντιστήριο, να καλύψει τρέχοντα έξοδα, να πληρώσει τους καθηγητές. Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί να διακόψει τη φοίτηση του μαθητή λόγω οφειλών, αφού κυριαρχεί το παιδαγωγικό και συναισθηματικό κριτήριο στη συμπεριφορά του.

Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να μεταφέρονται τα φέσια από τη μια σχολική χρονιά στην επόμενη.

Όλη αυτή η κατάσταση συνιστά «θηλιά» για τους ιδιοκτήτες που με αγωνία καλύπτουν τα έξοδα και προσπαθούν να επιβιώσουν τις οικογένειές τους.

Η οικονομική κρίση μεγάλωσε τα φέσια των γονέων, ενώ τη χρονιά που πέρασε το πρόβλημα ήταν ακόμη πιο έντονο.

Ειδικά με τα capital controls θα λέγαμε ότι γιγαντώθηκε. Και αυτό συνέβη, γιατί συνήθως οι γονείς πληρώνουν κανονικά μέχρι το Μάρτιο και τα δίδακτρα του τελευταίου διμήνου ή τριμήνου τα αφήνουν για να τα πληρώσουν όλα μαζί στο τέλος της σεζόν. Φέτος, όμως, με τη μεγάλη αβεβαιότητα που άρχισε να κυριαρχεί από αρχές του Ιουνίου και κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα και τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς, τα πράγματα έλαβαν ακόμη πιο δραματική μορφή, αφού οι γονείς από τη μια έπρεπε να εξοφλήσουν τα φροντιστήρια και από την άλλη στήνονταν στα ΑΤΜ για να τραβήξουν τα 50 ευρώ.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Βεδουρά τόνισε πως «υπάρχουν πολλά φροντιστήρια στα οποία δεν έχει γίνει ακόμη η εξόφληση των διδάκτρων από τους γονείς. Και αναφερόμαστε σε ποσά που αγγίζουν ακόμη και τις μερικές χιλιάδες. Αποτελεί ένα πρόβλημα το όλο ζήτημα, αφού και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων έχουν πληρώσει το ΦΠΑ, ενώ θέλουν να τακτοποιήσουν και τις δικές τους υποχρεώσεις. Φέτος το πρόβλημα με τα φέσια ήταν πιο έντονο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και εκδηλώθηκε ακόμη περισσότερο με τα capital controls. Τουλάχιστον ένα ενθαρρυντικό σημάδι είναι πως εδώ και λίγο καιρό κάποιοι γονείς αρχίζουν και εξοφλούν».

Στο μεταξύ σήμερα στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική συγκέντρωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, όπου θα συζητηθεί το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα φροντιστήρια στο 23%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το