Τοπικά

«Βρόχος» τα απλήρωτα ενοίκια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία 

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία, οι οποίοι από τη μία είναι αντιμέτωποι με τα απλήρωτα και μειωμένα ενοίκια και από την άλλη θα πρέπει να παραμείνουν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία και τις τράπεζες.
Για τους ίδιους η εξάμηνη περίοδος της καραντίνας έχει αποτελέσει μια τραυματική κατάσταση, καθώς χάνουν πολλά έσοδα, μέσα από τους οποία καλύπτουν όχι μόνο υποχρεώσεις, αλλά και επιβιώνουν, εξυπηρετούν άλλες ανάγκες.
«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι επαγγελματίες με πολλές υποχρεώσεις, για τις οποίες προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να είναι συνεπείς», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Μαγνησίας κ. Νεοκλεία Κρατήρα, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και πρόσθεσε πως με τα χρήματα που λαμβάνουν από τα ενοίκια, καλύπτουν ανάγκες. Άλλωστε για την επαρχία δεν αναφερόμαστε σε μεγάλα έσοδα».

Ερωτηθείσα για την κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, απάντησε πως «είναι πολύ δύσκολη. Τα προβλήματα και τα ζητήματα είναι πολλά. Ένα ζήτημα είναι ότι πολλοί φοιτητές ξενοίκιασαν την προηγούμενη περίοδο, σπάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις συμβόλαια. Άφησαν πίσω τους απλήρωτα ενοίκια και ανεξόφλητα κοινόχρηστα. Και βέβαια απλήρωτα ενοίκια αφήνουν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και άλλοι. Μάλιστα το να μένουν απλήρωτα από ένα μέχρι και τέσσερα ενοίκια, είναι ο πιο μικρός αριθμός. Το δεύτερο ζήτημα είναι τα μειωμένα ενοίκια από τις επαγγελματικές στέγες σε συγκεκριμένους κλάδους. Το 60% της καταβολής του μισθώματος παραμένει από την αρχή της πανδημίας με κυβερνητική απόφαση, ενώ θέση μας είναι πως θα πρέπει το μέτρο αυτό να καταργηθεί άμεσα και να επιδοτεί το κράτος τούς επαγγελματίες για την καταβολή του ενοικίου».

Η κ. Κρατήρα, είπε ότι με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και για περίπου δέκα μέρες αναμένεται να υπάρξει μια κινητικότητα από γονείς και φοιτητές, για να βρουν σπίτι, η οποία μάλλον θα είναι πιο περιορισμένη από πέρσι, λόγω των εξ αποστάσεως μαθημάτων και της οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών. Κάποιοι γονείς μπορεί να περιμένουν να περάσει λίγος καιρός, να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα με την πανδημία και μετά να κινηθούν, για να νοικιάσουν σπίτι.
Πάντως η πρόεδρος των Ιδιοκτητών υπογράμμισε πως κάποιοι ιδιοκτήτες, που τα τελευταία χρόνια είχαν στραφεί στη βραχυχρόνια μίσθωση για τους τουρίστες, τώρα μπορεί να θελήσουν να ενοικιάσουν τα διαμερίσματα σε φοιτητές.

Περιμένουν κυβερνητική στήριξη
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι προβληματισμένοι από τη στήριξη του κράτους, θεωρώντας πως είναι πολύ περιορισμένη. Άλλωστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αυτοί που στηρίζουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, όπως τους μηχανικούς, τους τεχνίτες, λόγω των συνεχών νομοθετικών αλλαγών και των αναγκών επισκευής.
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες, που κατατάσσονται στους πληττόμενους κλάδους ή σε εργαζομένους που θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, εξετάζεται να μπορούν να συμφωνήσουν οικειοθελώς με τον ενοικιαστή τους μια μείωση του ενοικίου έως 40% (όχι υποχρεωτικά όπως ισχύει σήμερα για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας) και να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την έκπτωση φόρου 30% επί του ποσού της απώλειας του ενοικίου. Αυτό το μέτρο μπορεί να ισχύσει έως το τέλος του 2020. Άλλωστε αυτή είναι και η πρόταση που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το