Τοπικά

«Βρόχος» οι οφειλές και οι παρακρατήσεις για τους γιατρούς του νομού “Θ”

giatroi

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς του νομού Μαγνησίας λόγω των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και των παρακρατήσεων, με αποτέλεσμα πολλά ιατρεία αλλά και εργαστήρια να βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας.

Το συγκεκριμένα θέμα συζητήθηκε πριν μερικές ημέρες στη συνεδρίαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπου έδωσαν το «παρών» και οι πρόεδροι των κατά τόπους συλλόγων.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως το θέμα είναι δεν είναι τα χρήματα, αλλά η αξιοπρέπεια των γιατρών. Και σε αυτό ζήτημα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα πρέπει να γίνει πιο διεκδικητικός απέναντι στην κυβέρνηση. Γιατί αυτή τη στιγμή πολλά ιατρεία και εργαστήρια είναι στα όρια της ασφυξίας.

Αναφερόμενος στις οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ τόνισε πως υπάρχουν κάποιοι μήνες από τον ΟΠΑΔ, πριν δηλαδή συγχωνευτεί με τον ΕΟΠΥΥ, που αποπληρώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ ανεξόφλητα ποσά υπάρχουν και από άλλα Ταμεία. Εκτός, όμως από τις οφειλές, προκύπτει και το ζήτημα των παρακρατήσεων. Ειδικότερα για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς της Μαγνησίας εδώ και τρία χρόνια παρακρατείται το 10% της αμοιβής για τις 200 επισκέψεις του κάθε μήνα. Αυτό το ποσό έχουν αναφέρει, ότι θα το επιστρέψουν, αλλά ακόμη δεν έχει τίποτα. Επίσης έχουν παρακρατηθεί τέσσερις ολόκληροι μήνες από τον ΕΟΠΥΥ σε εργαστηριακούς κυρίως γιατρούς και το υπουργείο περιμένει να βγουν τα αποτελέσματα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για τις δαπάνες που έγιναν. Με τις εταιρείες αυτές έχουν συμβληθεί ήδη τα εργαστήρια. Επομένως ο ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι οι παρακρατήσεις δεν θα δοθούν στους γιατρούς, γιατί θα ισοφαριστούν από τα αποτελέσματα που θα βγάλουν οι εταιρείες αναφορικά με τις επιπλέον δαπάνες.

Είναι ένας ακόμη τρόπος που βρήκε το υπουργείο, όπως το clow back και το rebate, για να μην πληρώνει τους γιατρούς και να εντάσσει τους προϋπολογισμούς για την υγεία στα μνημονιακά πρότυπα».

Παράλληλα ο κ. Τσάμης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποστελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει ένα λειτουργικό, δίκαιο και σωστό πρωτοβάθμια σύστημα φροντίδας. Γιατί με τους πολίτες και τους ασθενείς θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι σωστό να εφαρμοστεί η κάρτα για τον κάθε ασθενή με το ιστορικό υγείας του, όπου μάλιστα θα υπάρχει και συγκεκριμένο ποσό που ετησίως θα μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις.

Μεθαύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά με τη νέα του μορφή το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το