Τοπικά

«Βρόχος» για τους αγρότες της Μαγνησίας η αύξηση του κόστους παραγωγής

Μέχρι και 30% έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες του κάμπου της Μαγνησίας, σε μια περίοδο μάλιστα που έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ανατροπές της πανδημίας στους σχεδιασμούς τους.
Βρισκόμαστε ήδη στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου και οι αγρότες κάνουν τις προετοιμασίες στα χωράφια τους, όπως το κλάδεμα, ενώ αναμένουν να δουν πιο ολοκληρωμένα κα τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια» στα προϊόντα που έχουν ήδη καλλιεργηθεί.
Στα σιτάρια και τα κριθάρια η σπορά έγινε από τον περασμένο Οκτώβριο και εντός των ημερών θα προχωρήσουν και στον ψεκασμό των ζιζανίων, ελπίζοντας ότι με τη βοήθεια και του καιρού θα έχουν μια καλή παραγωγή.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρήστος Μπάτζιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία παντού» ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή οι τιμές στο σιτάρι και το κριθάρι είναι καλές, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο όταν πλησιάζουμε προς τη συγκομιδή, αυτές να μειώνονται. Πιο συγκεκριμένα, τώρα οι τιμές κυμαίνονται στα 23-25 λεπτά το κιλό στο σιτάρι, στα 22-23 λεπτά στο κριθάρι και στο καλαμπόκι, ενώ στο τριφύλλι ανέρχεται στα 23-27 λεπτά. Και είναι λίγοι οι παραγωγοί που είχαν αποθηκεύσει κάποιες ποσότητες και μπορούν να πωλούν τώρα έχοντας όφελος από τις υψηλές τιμές της τρέχουσας περιόδου, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία πουλά αμέσως μετά τη συγκομιδή για να έχει κάποια ρευστότητα».
Και πρόσθεσε πως «κάτι αντίστοιχο συνέβη φέτος και με το βαμβάκι. Δηλαδή τον Δεκέμβριο που παρέδιδαν τις ποσότητες οι αγρότες, η τιμή του βαμβακιού στο κιλό ανερχόταν στα 39 λεπτά, ενώ τον Ιανουάριο άγγιξε τα 51 και τα 53 λεπτά».

Ο ίδιος αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής επισήμανε πως «δυστυχώς έχει αυξηθεί φέτος 20-30%. Αυτό διαπιστώνουμε τώρα που ετοιμαζόμαστε ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και πρέπει να φροντίσουμε για τα θέματα της σποράς, των λιπασμάτων, του πετρελαίου. Για παράδειγμα, η τιμή στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ πριν δύο μήνες ήταν 1,05 λεπτά, πλέον έχει αυξηθεί στο 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο. Το θέμα του πετρελαίου «καίει» όλους τους αγρότες. Ό,τι και να αγοράσουμε έχει αυξημένη τιμή. Δεν ξέρουμε πώς θα καλλιεργήσουμε, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συζήτηση για να δοθεί μια ενίσχυση για την καλλιέργεια του βαμβακιού. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως αρκετά αγροτεμάχια που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σπαρμένα με βαμβάκι, τώρα οι αγρότες στρέφονται προς το καλαμπόκι και τα σιτηρά, ακόμη και τη βιομηχανική τομάτα».
Ο κ. Μπάτζιος σημείωσε πως στους αγρότες υπάρχει έντονη αντίδραση από την αύξηση του κόστους της παραγωγής και αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊος, θα είχαν σημειωθεί κινητοποιήσεις.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το