Τοπικά

«Βροχή» πέφτουν καθημερινά οι συστάσεις σε πολίτες από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου – Με ή χωρίς εισαγγελική παραγγελία

«Βροχή» πέφτουν καθημερινά οι συστάσεις από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, με ή χωρίς εισαγγελική παραγγελία, προκειμένου να διευθετηθούν διενέξεις και διαφορές μεταξύ πολιτών, πριν αυτές φθάσουν στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, καθημερινά γίνονται τρεις ώς πέντε συστάσεις ανά βάρδια και συνολικά το 24ωρο μπορεί να γίνουν από εννιά μέχρι 15 συστάσεις…
Οι συστάσεις αυτές γίνονται σε πολίτες από τους αστυνομικούς με ή χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Η εισαγγελική παραγγελία συστάσεων προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 25§4α’ ν. 1756/1988 (Α΄ 35), σύμφωνα με τις οποίες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει δικαίωμα, να συνιστά σε όσους φιλονικούν, να αποφύγουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων και να επιδιώξουν την ειρηνική λύση της διαφοράς τους.
Η εισαγγελική παραγγελία εκδίδεται, προκειμένου αποφευχθεί δια των συστάσεων η τέλεση αξιόποινων πράξεων. Ακολούθως, για τις μεν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, εφόσον αυτές καταστούν γνωστές, σχηματίζεται αυτομάτως δικογραφία, για τις δε κατ’ έγκληση διωκόμενες, η ποινική διαδικασία εκκινεί, εφόσον υποβληθεί η σχετική έγκληση από τον παθόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, οι παραγγελίες για συστάσεις αφορούν κυρίως μικρές οικονομικές διαφορές, διαφορές μεταξύ γειτόνων για ζητήματα όπως χρήση πεζοδρομίου, λουλούδια, δένδρα, τοιχία, στέγες, λούκια κ.αλ., κόπρανα από σκυλιά, αντιπαραθέσεις για οικοδομικές εργασίες κ.ο.κ.

Όποιος έχει τη γνώμη ότι αδικείται από κάποιον, ο οποίος παραβιάζει τον νόμο και δεν θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση της υπόθεσης, έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στον αρμόδιο κατά τόπο εισαγγελέα, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί σε συστάσεις, είτε ο ίδιος είτε μέσω των αστυνομικών οργάνων.
Υπάρχει κάθε ημέρα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, ένας «εισαγγελέας Υπηρεσίας», στον οποίο μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται. Επιπροσθέτως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών δικαιούται να παραγγέλλει στις υπηρεσίες του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας και όλων γενικά των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα, να παραδώσουν έγγραφα ή να χορηγήσουν αντίγραφά τους, όταν το ζητήσουν νομικά ή φυσικά πρόσωπα, που έχουν δικαίωμα ή έννομο συμφέρον.
Η εισαγγελική παραγγελία για σύσταση είναι ουσιαστικά ένα βήμα-προειδοποίηση πριν τη μήνυση, με πιο άμεσο βέβαια αποτέλεσμα, εφόσον συμμορφωθεί ο δράστης, αφού δεν χρειάζεται να τρέχει ο πολίτης σε δίκες…
Εξυπηρετεί δηλαδή και τον εκφοβισμό του δράστη για αποτροπή περαιτέρω ενεργειών και την εξασφάλιση γραπτού «προηγούμενου» μαζί του, ώστε αν τυχόν πραγματοποιήσει τις απειλές του, να υπάρχουν απτά στοιχεία εναντίον του.
Μετά την εισαγγελική παραγγελία για σύσταση, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να την εκτελέσουν, δηλαδή να πάνε στο σπίτι του φερόμενου ως δράστη και να του κάνουν σύσταση, ενημερώνοντάς τον για τις νομικές κυρώσεις της πράξης του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το