ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άχρηστες οι ευκαιρίες

Παραπολιτικά

Κοντός ψαλμός…

Παραπολιτικά

Ακριβότερο το δίπλωμα

Παραπολιτικά

«Η μαρίνα του Βόλου»

Άρθρα

«Υποψηφιότητες και επιλογές»

Άρθρα

Τοπικά

Βροχή οι αγωγές συνταξιούχων για επιστροφή χρημάτων – 80 τουλάχιστον ομαδικές κατέθεσε εργατολόγος του Βόλου

Εκατοντάδες είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αγωγές που κατατίθενται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Βόλου και Λάρισας, από δικηγόρους, που εκπροσωπούν συνταξιούχους και με τις οποίες διεκδικούν επιστροφή αναδρομικά των περικοπών που τους είχαν γίνει στα ποσά των συντάξεων και των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνον ο εργατολόγος κ. Βασ. Νιζάμης κατέθεσε τις τελευταίες ημέρες περίπου 80 ομαδικές αγωγές συνταξιούχων από τη Μαγνησία στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Βόλου και Λάρισας, που διεκδικούν αναδρομικά την επιστροφή ποσών που τους είχαν περικοπεί και αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019. Οι περικοπές αυτές αφορούν χρήματα από τις κύριες συντάξεις από τον ΕΦΚΑ, τις επικουρικές τους συντάξεις μέσω του ΕΤΕΑΕΠ, τα ποσά που αντιστοιχούν στα επιδόματα των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, ενώ διεκδικούν την καταβολή ενός συμβολικού ποσού 250 ευρώ έκαστος από κάθε Ταμείο, προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που θεωρούν ότι υπέστησαν. Σχετική είναι η απόφαση που είχε λάβει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και πάνω στην οποία βασίζονται και οι ομαδικές αγωγές των συνταξιούχων από τη Μαγνησία.
Η κατάθεση αγωγών αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένου ότι έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων, βάσει των αποφάσεων 2287-2290/2015 της ολομέλειας του ΣτΕ.

Όσο, μάλιστα, δεν δίνεται λύση σε πολιτικό επίπεδο, το χρονικό διάστημα διεκδίκησης αναδρομικών διευρύνεται. Όπως υποστηρίζουν νομικοί, ακόμη και αν δεν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι αναδρομικά από το 2014 και μετά, αλλά από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (βάσει της οποίας κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι του 2012), η περίοδος για την οποία θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά, ήδη έχει φτάσει στους 44 μήνες.
Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι – για τη μεγάλη πλειονότητά τους – κυμαίνονται από 9.000 έως 14.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε έξι βασικά σημεία καταλήγουν οι δικαστικές αποφάσεις, βάσει των οποίων δικαιώνονται όσοι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και στα δώρα με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012:

-Οι περικοπές των συντάξεων επιδικάζονται για το χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (10 Ιουνίου 2015) βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι 4051/12 και 4093/12.
-Εφαρμόζεται πενταετής παραγραφή για όλα τα Ταμεία (ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ) πλην Δημοσίου.
-Επιδικάζονται τόκοι 6% ετησίως από την επίδοση της αγωγής.
-Επιδικάζονται αποζημιώσεις λόγω ηθικής βλάβης.
-Ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει με επιβολή κυρώσεων από τα δικαστήρια, εφόσον συνεχίζει να εξαντλεί τα ένδικα μέσα (Συμβούλιο Επικρατείας 4159/2011 και άλλες πολλές παρόμοιες).
-Κρίνεται συνταγματική η περικοπή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Νιζάμης, και πολλοί μισθωτοί ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) προσφεύγουν στο Ειρηνοδικείο Βόλου, διεκδικώντας την απόδοση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τη διετία 2017-2018.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το