Τοπικά

«Βροχή» αιτημάτων για αποφυλάκιση από κρατούμενους των Φυλακών Κασσαβέτειας

Τρέχουν για να προλάβουν κρατούμενοι των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4322/2015 περί αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης, καθώς ο λεγόμενος και ως νόμος Παρασκευόπουλου λήγει στα τέλη του μήνα και καθημερινά από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και σήμερα υποβάλλονται στην Εισαγγελία του Βόλου τέσσερις με πέντε αιτήσεις για αποφυλάκιση.
Πιο συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου ολοκληρώνεται η ισχύς του παραπάνω νόμου και κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε 15 χρόνια κάθειρξη, εξαιρούνται αυτοί που έχουν καταδικαστεί για υπόθεση ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μπορούν να βγουν από τη φυλακή με εισαγγελική διάταξη.
Παράλληλα από τη συγκεκριμένη δυνατότητα εξαιρούνται και οι ισοβίτες και οι πολυισοβίτες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά μέσο όρο τους προηγούμενους μήνες κατατίθονταν 1-2 αιτήματα την ημέρα, ενώ από τα μέσα Ιουλίου και μετά παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού φτάνοντας τα 4-5 ημερησίως. Πλέον με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο και με τον καινούργιο Ποινικό Κώδικα, η διαδικασία αυτή θα δυσκολέψει σημαντικά, αφού τα πράγματα αυστηροποιούνται. Για την αποφυλάκιση κάποιου κρατούμενου θα παίζει ρόλο η διαγωγή που επιδεικνύει στη φυλακή, άμα δηλαδή έχει υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ισχύει, καθώς ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο κρατούμενος μπορεί να καταθέσει τέτοιο αίτημα.
Επιπλέον ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου άναβε το πράσινο φως ακόμα και σε περιπτώσεις κρατουμένων που είχαν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους, την στιγμή που από εδώ και στο εξής ο φυλακισμένος δεν θα μπορεί να απελευθερωθεί εάν δεν εκτίσει τα 3/5 της καταδίκης του.

Τι προβλέπει ο νόμος
Το άρθρο 12 προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρο (σε περίπτωση που υποπέσουν σε αδίκημα εντός 5 ετών από την αποφυλάκιση τους, θα εκτίσουν και το σύνολο της προηγούμενης ποινής) κρατουμένων οι οποίοι έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, όταν αυτή είναι μικρότερη από τρία έτη (3,5 μήνες), το ένα πέμπτο της ποινής εάν η ποινή είναι έως 5 έτη (ένας χρόνος το πολύ), τα δύο πέμπτα για ποινές έως δέκα έτη (το πολύ τέσσερα από δέκα χρόνια).
Κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, κατά τις εξής διακρίσεις: α) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, β) εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών και μέχρι πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λύσεις από διαμεσολαβητή ενέργειας για καταναλωτές – Ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ Βόλου και Θεσσαλίας Κων. Λυχναρόπουλος στη «Θ»

Για ένα κρίσιμο βήμα προόδου για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών στον τομέα της…

3 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση αύριο για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας…

3 Φεβρουαρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου 3/2

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 ΠΑΟΚ-Απόλλων Π. -Ζ-…

3 Φεβρουαρίου 2024

Μεγάλη επιτυχία του μαθητή Ηλία Αγαδή από το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Αστρονομίας-Αστροφυσικής

Με χαρά και περηφάνεια το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Βόλου ανακοίνωσε την εξαιρετική επίδοση του…

3 Φεβρουαρίου 2024

Ανοιχτή σύσκεψη φορέων στο ΚΕΘΕΑ

Ο Σύλλογος Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ…

3 Φεβρουαρίου 2024

Παρουσίαση του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1967- 1974»

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την παρουσίαση του «Δοκιμίου Ιστορίας του…

3 Φεβρουαρίου 2024