Οικονομία

Βρυξέλλες: Εκτιμήσεις για εφικτή συμφωνία μέχρι το Σάββατο

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (A) υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Δ) λίγο πριν την συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Εντός των επόμενων δυο 24ωρων κρίνεται η πιθανότητα να επιτευχθεί οριστική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, όπως εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών προτάσσοντας τον πολιτικά εφικτό χρονικό ορίζοντα.

“Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ σήμερα το πρωί, για την ακρίβεια δεν χαίρομαι καθόλου διότι κοιμήθηκαν μόλις τρεις ώρες μετά από μια μακρά συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο λόγος που πρέπει να φύγω στις 11:00 σχετίζεται με αυτό. Πρέπει να προετοιμάσουμε τον επόμενο γύρο συνομιλιών”, είπε σήμερα το πρωί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από νομοτεχνικής άποψης -σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega- οι απόψεις στην βελγική πρωτέυουσα συγκλίνουν στο ότι μπορεί οι συζητήσεις να συνεχιστούν μέχρι και τις 14 Ιουνίου.

Από την πολιτική όμως οπτική γωνιά, το διάστημα από σήμερα μέχρι το Σάββατο κρίνεται καθοριστικό καθώς στο μεσημέρι της μέρας αυτής οι κοινοτικοί παράγοντες θα αποχωρήσουν για μετάβαση στη Βαυαρία όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος της G7 σε επίπεδο ηγετών.

Εκεί η Άγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε να έχει παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα της Ελλάδας και επιθυμεί σφοδρά συμφωνία τα επόμενα 24ωρα.

Κύκλοι των Βρυξελλών πάντως καταλήγουν στο ότι τα επόμενα δυο 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επιστρέψει για να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα δώσει και το σήμα για έκτακτο Eurogroup.

Την προοπτική αυτή δεν αρνήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σήμερα κάνοντας λόγο για συνάντηση μέσα “στις προσεχείς μέρες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, παράγοντες της Ευρωζώνης λένε ότι οι τεχνικές συζητήσεις έχουν πλέον προχωρήσει αρκετά και τώρα είναι ξεκάθαρο το τι θέλει η κάθε πλευρά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το