Τοπικά

Βρίσκουν γρήγορα εργασία οι ιχθυολόγοι στην Ελλάδα – Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Πάνω από το 55% ανέρχεται το ποσοστό των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος οι οποίοι εργάζονται, ενώ ένα 20% πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως από τους εργαζόμενους το 84% δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μερικά πολύ ενδιαφέρονται αποτελέσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα για την ένταξη αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στην αγορά εργασίας.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα Φυτόκου η ορκωμοσία 17 προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιχθυολογίας, ενώ ορκίστηκαν δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές και ένας διδάκτορας.
Και τα μηνύματα για τους αποφοίτους όσον αφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση είναι θετικά, αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από το Τμήμα Ιχθυολογίας.
Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη το 2018 με ατομικές συνεντεύξεις, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Στην έρευνα περιλαμβάνονται απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, προπτυχιακού κύκλου σπουδών, από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 έως σήμερα. Ο συνολικός αριθμός του δείγματος ήταν 268.


Σύμφωνα με τα στοιχεία το 21% των αποφοίτων εργάζονται, το 36% εργάζεται στο αντικείμενο που σπούδασε, το 5% κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό με αμοιβή, το 14% κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό χωρίς αμοιβή, το 12% δεν έχει εργαστεί ποτέ και το 12% δεν εργάζεται τώρα. Επομένως ένα 60% εργάζεται, ένα 14% κάνει σπουδές χωρίς να έχει αμοιβή και μόνο ένα 24% δεν εργάζεται.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες εργάζονται οι περισσότεροι από το 34% του δείγματος που είπε ότι βρήκε απασχόληση στο αντικείμενο που σπούδασε. Ένα άλλο ποσοστό είναι στην έρευνα, στο εμπόριο και μεταποίηση τροφίμων αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το 84% των αποφοίτων εργάζεται στην Ελλάδα και το 16% στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα το 86% δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα και το 14% στον δημόσιο τομέα, ενώ, όσοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό, το 53% είναι στον ιδιωτικό τομέα και το 47% στον δημόσιο τομέα.
Από αυτούς που εργάζονται στην Ελλάδα οι περισσότεροι μένουν στη Μαγνησία, την Αττική, τη Φθιώτιδα, τη Λάρισα, και ακολουθούν πολλοί άλλοι Νομοί. Για το εξωτερικό οι περισσότεροι εργάζονται στην Κύπρο, απ’ όπου προέρχονται και αρκετοί φοιτητές και ακολουθούν η Αγγλία και η Σκωτία.
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως οι περισσότεροι βρήκαν εργασία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα έως τρεις μήνες βρήκε εργασία το 45%, από τρεις έως έξι μήνες το 14%, από έξι μήνες έως ένα χρόνο το 12%, από ένα χρόνο έως δύο χρόνια το 24% και από δύο χρόνια και πάνω το 16%.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται πως το 60% των εργαζομένων κατάφερε και βρήκε απασχόληση μέσα σε ένα χρόνο, που για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, είναι πολύ καλά.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου περιβάλλοντος κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος τόνισε πως από χθες οι απόφοιτοι έλαβαν πτυχίο που περιλαμβάνει και το μάστερ μαζί που θα τους χρησιμεύσει τόσο σε προσλήψεις διαγωνισμών στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το