Άρθρα

Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα

Άρθρο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου

Εάν κάτι επιβεβαιώνεται στα Περιφερειακά Συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και θέτει τα θεμέλια όχι μόνο για να ενδυναμώσει την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας της, αλλά και για να μην επαναληφθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος. Οι στρεβλώσεις αυτές που έτεμναν οριζόντια την πολιτική, οικονομική και κοινωνική δομή της χώρας και οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο για την ανάπτυξη της χώρας και των πολιτών δεν μπορεί να βασίζεται, παρά μόνο σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης . Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, που δεν θα βασίζεται μονάχα σε οικονομικούς δείκτες και ανιαρούς λογιστικούς αλγόριθμους, αλλά η ανάπτυξη για τους πολλούς. Γιατί η ανάπτυξη είτε θα είναι δίκαιη, είτε θα θέσει απλώς τις προϋποθέσεις για μία νέα κρίση. Εάν δεν είναι δίκαιη, το μόνο που θα πετύχει είναι μία ψευδεπίγραφη εικόνα ευημερίας με ημερομηνία λήξης. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η ιστορία μόνο την πρώτη φορά επαναλαμβάνεται ως τραγωδία. Τη δεύτερη καταλήγει μία κακόγουστη φάρσα.

Αυτή είναι επί της ουσίας η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πολιτικών σχεδίων που συγκρούονται αυτή τη στιγμή. Όλοι θέλουν να υπάρξει ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη όμως; Από τη μία πλευρά, βρίσκονται οι πολιτικές άμβλυνσης των ανισοτήτων, που επιχειρεί η κυβέρνηση. Και από την άλλη οι πολιτικές δυνάμεις που εργάζονται για την παλινόρθωση του μοντέλου που οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό και τους πολίτες στην ανέχεια. Η μονολιθική προσήλωση του κ. Μητσοτάκη στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο ανάπτυξης, δηλαδή βασισμένη πάνω στην απέχθεια για κάθε εργασιακό δικαίωμα και στην πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, εξασφαλίζει την όξυνση των ανισοτήτων σε βάρος των ασθενέστερων και των εργαζομένων και διασφαλίζει μονάχα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μακροημέρευση του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.

Ωστόσο, η μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ένας συλλογικός στόχος. Και ως τέτοιος, δεν μπορεί να γίνεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον κομματικής σύναξης. Η ευρύτατη ανταπόκριση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κόσμου της εργασίας, που αγνοούν τις κομματικές ντιρεκτίβες και συμμετέχουν μαζικά στα περιφερειακά συνέδρια για τη χάραξη του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, είναι αδιαμφισβήτητα μία αχτίδα φωτός για το μέλλον. Είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος.

Αυτό ακριβώς γίνεται στα Περιφερειακά Συνέδρια. Αυτό έγινε και στη Θεσσαλία και το ίδιο θα γίνει και στην Ήπειρο.

– Για πρώτη φορά ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων στην Αθήνα. Το σύνολο σχεδόν των υπουργών της κυβέρνησης, συμμετέχουν στον διευρυμένο διάλογο με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, ακούν, διερευνούν δυνατότητες, απαντούν και συνδιαμορφώνουν το αναπτυξιακό σχέδιο για κάθε περιφέρεια στη βάση των αναγκών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εκάστοτε περιοχής.

– Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, με τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Επενδύει στην υγιή επιχειρηματικότητα, που στηρίζεται στα νέα δημιουργικά μυαλά.

– Παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση σχεδιάζει, προτεραιοποιεί, υλοποιεί και παραδίδει μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών, στρώνοντας τις ράγες για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διασύνδεσή της με το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο. Έργα που λίμναζαν επί δεκαετίες, είτε ως ανεκπλήρωτες προεκλογικές δεσμεύσεις είτε ως πεδία διασπάθισης εθνικών και κοινοτικών πόρων.

– Διοχετεύουμε πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποιούμε στο έπακρο όλα τα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υλοποιηθούν περιφερειακά αναπτυξιακά έργα, να στηριχθούν οι βιώσιμες προτάσεις και να αποτραπούν οι σπατάλες του παρελθόντος.

– Θέτουμε τις βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, την περαιτέρω ορθολογική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, με την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της κάθε περιοχής, με σεβασμό στους νόμους και το περιβάλλον.

– Ενισχύουμε τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη του νέου υποδείγματος ανάπτυξης με βάση τη γνώση και τη δημιουργικότητα. Έτσι διαμορφώνεται ένα πλέγμα εκπαίδευσης-έρευνας-παραγωγής, που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και σταθερές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

Η ελληνική οικονομία έχει περάσει τον τελευταίο κάβο και βρίσκεται λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Η άρση της αβεβαιότητας μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η πετυχημένη έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος, οι διασφαλίσεις ακόμα και από το ΔΝΤ που έλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα αλλά και η κατακόρυφη αύξηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, με ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2017, επιβεβαιώνουν πως ήδη βρισκόμαστε την επόμενη μέρα. Το στοίχημα πλέον είναι να βρεθούμε εκεί με τους πολλούς, με τον κόσμο της εργασίας και τα ασθενέστερα στρώματα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το