Κόσμος

Βρήκαν τους ζώντες απογόνους του Λεονάρντο ντα Βίντσι- Μεταξύ αυτών και ο Φράνκο Τζεφιρέλι

da vitsi

Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν τους ζώντες συγγενείς του σπουδαίου καλλιτέχνη της Αναγέννησης Λεονάρντο ντα Βίντσι, παρά το γεγονός ότι το σώμα του έχει εξαφανιστεί εδώ και αιώνες.

Οι ιστορικοί Αλεσάντρο Βετσόζι και Ανιέζε Σάμπατο δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Φλωρεντία πως εντόπισαν τους σύγχρονους συγγενείς του καλλιτέχνη, μηχανικού και μαθηματικού του 15ου αιώνα ενώ μεταξύ αυτών είναι και ένα αστέρι της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της Ιταλίας.

Η έρευνά τους, η οποία ξεκίνησε το 1973, τους οδήγησε στον εντοπισμό περίπου 35 έμμεσων απογόνων του ανθρώπου πίσω από το πορτρέτο της Μόνα Λίζα, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Βετσόζι, διευθυντής του μουσείου Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Σάμπατο, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ντα Βίντσι, δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως έκαναν την ανακάλυψη μετά από μελέτη εγγράφων στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Δεν υπήρχε δείγμα DNA του καλλιτέχνη για δοκιμή, καθώς το σώμα του χάθηκε τον 16ο αιώνα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών πολέμων μετά το θάνατό του το 1519, αλλά οι δύο ιστορικοί έψαξαν μέσα από την εκκλησία, το κράτος και τα περιουσιακά στοιχεία για να εκπονήσουν ένα οικογενειακό δέντρο.

tzefireli

Ο Ντα Βίντσι δεν είχε κάνει ποτέ παιδιά, αλλά είχε πολλά αδέρφια, τους απογόνους των οποίων εντόπισαν οι ιστορικοί.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό των απογόνων του ντα Βίντσι, δεν συμπεριλάμβαναν αναφορές για γυναίκες συγγενείς, είπαν οι ερευνητές.

Η είδηση αυτή ήταν ένα σοκ για τους ντόπιους στην πόλη του Βίντσι στην Τοσκάνη, πολλοί από τους οποίους έμαθαν την σύνδεσή τους με τον διάσημο ζωγράφο λίγες μόλις ημέρες πριν από την συνέντευξη Τύπου.

«Η μητέρα μου Ντίνα είχε δίκιο – μας είχε πει σχετικά με έγγραφα και επιστολές που μπορούσε κανείς να τα διαβάσει μόνο με τη βοήθεια ενός καθρέφτη» δήλωσε ο Τζιοβάνι Κολόζι, ένας από τους απογόνους, στην La Stampa, αναφορικά με την τάση του Ντα Βίντσι να γράφει ανάποδα.

«Δεν είχαμε δώσει ποτέ καμία σημασία στα εν λόγω έγγραφα, τα οποία χάθηκαν ή πουλήθηκαν. Αυτό που πιστεύαμε ήταν ότι επρόκειτο για έναν μύθο που πέρασε από γενιά σε γενιά, ωστόσο αποδεικνύεται ότι ήταν αλήθεια» δήλωσε ο Καλόζι, που άρχισε να συνεργάζεται με τον Βετσόζι για το συγκεκριμένο project πριν από εννέα χρόνια.

Πηγή: Guardian

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το