Τοπικά

Βρήκαν την… Ιθάκη τους στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου – Νικητές της ζωής τέσσερις νέοι από τη Μαγνησία

Βρήκαν την ψυχική δύναμη και την πνευματική ωριμότητα καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τα προβλήματα εθισμού τους σε ουσίες και να ενταχθούν δυναμικά στο κοινωνικό σύνολο ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στη ζωή τους.

Ο λόγος για τέσσερις νέους από τη Μαγνησία, πρώην χρήστες παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, οι οποίοι παρακολουθώντας τις φάσεις του προγράμματος Πιλότος του ΚΕΘΕΑ στον Βόλο μπόρεσαν με τη συνδρομή των αρμόδιων επιστημόνων να νικήσουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και να αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Πιλότος Βόλου.
Μάλιστα οι τρεις από τους τέσσερις έχουν δημιουργήσει οικογένειες και είναι και γονείς.

Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε προχθές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, όπου από το ΚΕΘΕΑ πανελλαδικά αποφοίτησαν συνολικά 118 άτομα.
Στη σημαντική αυτή εκδήλωση παρευρέθηκε ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος του Βόλου κ. Γιάννης Μίλτος, που ανέφερε πως «τέσσερις νέοι γύρω στα 25 ετών, οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Πιλότος του ΚΕΘΕΑ και ακολούθησαν όλες τις φάσεις του, μπόρεσαν να αποφοιτήσουν. Οι νέοι αυτοί κάλυπταν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, όπως η μη χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, η ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας ή σε κάποια εκπαιδευτική δράση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2004 και οι πρώτοι μας απόφοιτοι ήταν το 2007. Σε αυτά τα δέκα χρόνια έχουμε συνολικά 100 αποφοίτους. Βέβαια να επισημάνουμε πως υπάρχουν και άλλοι πολλοί έφηβοι, νέοι, που παρακολουθούν με επιτυχία κάποια από τις φάσεις του προγράμματος και για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία της αποφοίτησης».

Τα άτομα που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος για ουσιαστική στήριξη στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από τις ουσίες, συνήθως πρώτα μεταβαίνουν στον Συμβουλευτικό Σταθμό και μετά εντάσσονται στην κύρια φάση της θεραπείας, ενώ ακολουθεί η κοινωνική τους επανένταξη. Το όλο πρόγραμμα διαρκεί περίπου τρία χρόνια. Μάλιστα και οι τέσσερις έχουν βρει εργασία, ενώ τρεις στους τέσσερις δημιούργησαν και οικογένεια συνεχίζοντας τη ζωή τους πλήρως ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρώσει κάποιος το πρόγραμμα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο χαρακτήρας του χρήστη, η σχέση του με τις ουσίες, το είδος και ο βαθμός εξάρτησης, η οικονομική του κατάσταση, αν είναι δηλαδή εργαζόμενος ή όχι. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά μέσα από ένα ατομικό θεραπευτικό πλάνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το