Τοπικά

Βρήκαν στέγη στα γραφεία του… Μαγνησιακού “Θ”

unnamed (1)

Σε κατάληψη των παλιών γραφείων του Μαγνησιακού Βόλου, τα οποία βρίσκονται στην οδό Σουλίου, στην περιοχή των Παλαιών, έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες Βούλγαροι Ρομά. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί «πονοκέφαλο», τόσο στους παράγοντες του σωματείου, όσο και στους περίοικους, που βλέπουν ότι δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Λίγο μετά το Πάσχα, στο χώρο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα γήπεδα του Μαγνησιακού, άγνωστοι παραβίασαν τις κλειδαριές και εισήλθαν στα παλιά κτίρια. Κάποτε χρησίμευαν ως αποδυτήρια και γραφεία για το Μαγνησιακό, αλλά μετά την ανακατασκευή του γηπέδου, οι άνθρωποι του συλλόγου χρησιμοποιούν το κτίριο, που ανεγέρθηκε στην απέναντι πλευρά των εγκαταστάσεων επί της Λαχανά. Έτσι, τα παλιά αποδυτήρια παροπλίστηκαν και όλα αυτά τα χρόνια χρησίμευαν για την αποθήκευση διάφορων αντικειμένων, ενώ εκεί φυλάσσονταν και τα αρχεία του σωματείου.
Κατά καιρούς, όπως αναφέρουν οι παράγοντες του Μαγνησιακού, σημειώνονταν κλοπές από αγνώστους, αλλά ανάλογο πρόβλημα δεν είχε υπάρξει. Έτσι, από τον περασμένο Απρίλιο ο ιστορικός σύλλογος της πόλης ήρθε αντιμέτωπος με το ζήτημα που προέκυψε από την κατάληψη των παλιών γραφείων από μετανάστες, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί, αναζητώντας ένα μέρος για να μείνουν. Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατάληψης κτιρίου από ανθρώπους, κυρίως αλλοδαπούς, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Εργοστάσια που δεν βρίσκονται πια σε λειτουργία (Γκλαβάνη, Βαμβακουργία, Μεφσούτ), έχουν μετατραπεί σε… καταφύγια για μετανάστες και άλλα περιθωριακά στοιχεία και παρά τις συχνές επεμβάσεις της Αστυνομίας, που τους απομακρύνει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επανέρχονται και συντηρούν έτσι ένα φαύλο κύκλο.
Η «Θ» βρέθηκε στο χώρο των παλιών γραφείων του Μαγνησιακού, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και η κατάσταση που διαπιστώθηκε, ήταν τραγική, επιβεβαιώνοντας την κραυγή αγωνίας των κατοίκων για τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής. Οι Βούλγαροι Ρομά που διαμένουν εκεί, δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Τουαλέτες δεν υπάρχουν και μοιραία ο χώρος έχει μετατραπεί σε μία απέραντη χωματερή. Ακαθαρσίες υπάρχουν παντού, ενώ το σκηνικό της ντροπής συμπληρώνουν τα σκουπίδια, που έχουν συσσωρευτεί μπροστά από τα κτίσματα, που τελούν υπό κατάληψη.
Όμως, πέρα από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο θυμίζει… υγειονομική βόμβα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς. Σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει κι έτσι οι μετανάστες, που έχουν καταλάβει τα γραφεία, ανάβουν φωτιές, είτε για να μαγειρέψουν, είτε για να ζεσταθούν το χειμώνα.

Αδυναμία να βρεθεί λύση
Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Μαγνησιακού Βόλου, έχοντας οδηγηθεί σε αδιέξοδο από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους Βούλγαρους Ρομά, ενημέρωσε και εγγράφως τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας. Πιο συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο του Μαγνησιακού με το υπ’ αριθμ. 424/19-08-2015 έγγραφό του, ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση των καταληψιών.
«Δεν είναι η πρώτη φορά, που αποταθήκαμε στην Αστυνομία. Πριν λίγο καιρό κι έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, είχαν έρθει άντρες της ΕΛΑΣ και απομάκρυναν τους μετανάστες, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες εκείνοι επανεμφανίστηκαν» θα δηλώσει στη «Θ» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αργύρης Μουτσινάς, που συμπλήρωσε: «Μάλιστα, μόλις τους έδιωξαν την πρώτη φορά, εμείς πήγαμε και βάλαμε καινούριες κλειδαριές, ώστε να ασφαλίσουμε το χώρο. Ωστόσο, οι Βούλγαροι ξαναγύρισαν, παραβίασαν τις κλειδαριές και τοποθέτησαν δικές τους, ώστε να μην έχει κανείς πρόσβαση στο κτίριο εκτός από εκείνους».
Ο γνωστός οδοντίατρος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην προεδρία του Μαγνησιακού, επισήμανε ότι οι παράγοντες της ομάδας αδυνατούν να βρουν λύση στο πρόβλημα: «Στις αρχές του καλοκαιριού επιχειρήσαμε να τους πλησιάσουμε, όμως οι προσπάθειές μας απέβησαν άκαρπες. Μάλιστα, δεχθήκαμε και απειλές, όταν τους ζητήσαμε να εγκαταλείψουν το χώρο, τον οποίο έχουν καταλάβει παράνομα και δίχως τη δική μας έγκριση και συναίνεση. Ένας εξ αυτών, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν πάντα υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν του μιλήσαμε, άρχισε να φωνάζει και κινήθηκε απειλητικά εναντίον μας. Το γνωρίζω πως είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, να ασφαλίζει το κτίριο, που του ανήκει, ωστόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα ξεπερνά τις δυνάμεις μας. Τι να κάνουμε; Να μπούμε μέσα και να τους κυνηγήσουμε; Δυστυχώς, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, θα κινδυνέψει η σωματική μας ακεραιότητα».
Ο κ. Μουτσινάς αναφέρθηκε και στα παράπονα, που εισπράττει από τους περίοικους: «Ο κόσμος έχει δίκιο που διαμαρτύρεται. Όσοι μένουν στα γύρω σπίτια έχουν κάθε λόγο να δυσανασχετούν, αφού η κατάσταση είναι πια αφόρητη. Εκτός ότι δεν τηρείται κανένας όρος υγιεινής, δεν μπορούν καν να αφήσουν τα παιδιά τους, να παίξουν ελεύθερα στη γειτονιά. Θεωρώ επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης και γι’ αυτό ζητούμε τη συνδρομή της Πολιτείας, ώστε να απομακρυνθούν οι παράνομοι καταληψίες και να εξυγιάνουμε το χώρο».

Παράπονα για
την καθαριότητα
Πέρα από το πρόβλημα που υπάρχει με τα κτίρια, που βρίσκονται υπό κατάληψη από μετανάστες, στο Μαγνησιακό υπάρχει δυσαρέσκεια και για την εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος περιμετρικά των δύο γηπέδων ποδοσφαίρου. Αν και σε καθημερινή βάση εκεί γυμνάζονται και τρέχουν δεκάδες συμπολίτες μας, η έλλειψη περιποίησης του πρασίνου από το Δήμο Βόλου, προκαλεί διαμαρτυρίες.
«Συχνά πληρώνουμε εργάτη, για να καθαρίσει τα χόρτα» εξομολογήθηκε ο πρόεδρος του Μαγνησιακού, με τον Αργύρη Μουτσινά να επισημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Δήμου έχουν πολύ καιρό να κάνουν την εμφάνισή τους στο γήπεδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το