Κόσμος

Βρήκαν πλακάκια «made in France» στην είσοδο τάφου στην Αγία Σοφία

Πλακάκια με την ένδειξη «made in France» εντοπίστηκαν στο Μουσείο της Αγιάς Σοφιάς και συγκεκριμένα στην είσοδο του τάφου του σουλτάνου Σελίμ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου Χαϊρουλάχ Τσενγκίζ, μια σειρά από πλακάκια που είχαν μεταφερθεί στη Γαλλία στη δεκαετία του 1890, αντικαταστάθηκαν με απομιμήσεις.

«Μπορείτε να δείτε τη σφραγίδα ‘Made in France, Sevres’ πίσω από τα πλακάκια» δήλωσε ο Τσενγκίζ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, η Αγία Σοφία δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια ντόπιους και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο. Μία από τις δύο σειρές στις πλευρές της εισόδου του τάφου του σουλτάνου Σελίμ Β, είναι μια απομίμηση των αρχικών πλακιδίων, όπως δήλωσε.

«Ο τάφος του σουλτάνου Σελίμ Β’ είναι ο πρώτος τάφος που χτίστηκε στην Ανατολία. Είναι δημιούργημα του Μιμάρ Σινάν, του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα του οθωμανικού κράτους.΄Αυτά τα πλακάκια μεταφέρθηκαν στη Γαλλία για αποκατάσταση στη δεκαετία του 1890 από τον Γάλλο Αλμπέρ Ντορινί, που ήρθε στην οθωμανική αυτοκρατορία ως οδοντίατρος. Αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Αντίθετα, κατασκευάστηκαν πλακίδια απομίμησης στη Γαλλία και τοποθετήθηκαν στη θέση των αρχικών. Τα γνήσια πλακάκια βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ τους. Αυτά τα πλακάκια είναι το τέλειο παράδειγμα πλακιδίων του 16ου αιώνα» δήλωσε ο Τσενγκίζ. Πρόσθεσε επίσης, πως το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για να επιστραφούν τα πλακάκια. «Αυτά τα πλακάκια έχουν εκτεθεί στο τμήμα ‘Ισλαμικές Τέχνες’ του Μουσείου του Λούβρου στη Γαλλία με αριθμό καταλόγου 3919 / 2-265. Πρόσφατα απομακρύνθηκαν πιθανότατα λόγω καταγγελιών».

Ο Τσενγκίζ ανέφερε πως η ιστορία για το λαθρεμπόριο των πλακιδίων παρουσιάζεται στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα τουρκικά στην είσοδο του τάφου. «Αυτό που έγινε ήταν παράπτωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει την κλοπή με αυτές τις πινακίδες πληροφοριών» πρόσθεσε και ανέφερε πως οι τάφοι έκλεισαν το 1925 και συνεπώς έχουν παραμεληθεί για πολύ καιρό.

«Μετά τη δεκαετία του 1990, οι τάφοι ανοίχτηκαν στο κοινό και άρχισαν να αποκαθίστανται. Η αποκατάσταση πέντε τάφων ολοκληρώθηκε το 2009. Ανακαλύφθηκε πως αυτά τα πλακάκια ήταν απομιμήσεις, κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης, καθώς μπορείτε εύκολα να δείτε το λογότυπο ‘made in France’ γραμμένο από πίσω. Όταν κοιτάζετε τις δύο εισόδους του τάφου, βλέπετε τις διαφορές μεταξύ τους. Τα χρώματα των νέων έχουν ξεθωριάσει και όλα είναι ματ, επειδή είναι απομιμήσεις, παρόλο που είναι εκεί για σχεδόν 100 χρόνια. Τα πρωτότυπα, τα οποία είναι 400 ετών, φαίνονται ολοκαίνουρια» ανέφερε.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το