Κόσμος

Βρετανός αυτοπυροβολήθηκε για να μην τον πιάσουν οι τζιχαντιστές

Τον περασμένο Αύγουστο είπε στους γονείς του ότι θα πάει διακοπές στην Τουρκία. Όμως, ο 20χρονος Ράιαν Λοκ, σεφ από το Δυτικό Σάσεξ, ταξίδεψε στην Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία και χωρίς να διαθέτει την σχετική εμπειρία και εκπαίδευση, κατετάγη στις τάξεις της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) για να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο νεαρός Βρετανός διατηρούσε επαφή με την οικογένειά του μέσω του Facebook, όπου αναρτούσε φωτογραφίες και τους έδινε πληροφορίες για την στρατιωτική του εκπαίδευση. Ξαφνικά, τον περασμένο Δεκέμβριο καθώς η ενημέρωση προς τους δικούς του κόπηκε απότομα, ο πατέρας του 20χρονου είδε στα social media φωτογραφίες με τον γιο του νεκρό και δίπλα του όρθιο έναν τζιχαντιστή.

Η κουρδική πολιτοφυλακή ανακοίνωσε τον θάνατο του νεαρού άντρα και έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Από πληροφορίες της κουρδικής πολιτοφυλακής έγινε γνωστό ότι σε μάχη με τους τζιχαντιστές στις 21 Δεκεμβρίου ο Ράιαν Λοκ και τέσσερις σύντροφοί του βρέθηκαν περικυκλωμένοι από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Βρετανός ήρωας, όπως τον αποκαλεί ο Τύπος στη χώρα του, υπέφερε έναν μαρτυρικό θάνατο, καθώς προτίμησε να στρέψει το όπλο του επάνω του και να αυτοπυροβοληθεί, παρά να συλληφθεί από τους τρομοκράτες.

Στην έκθεση του ιατροδικαστή του Χαμσάιρ Ντέιβιντ Χόρσλεϊ, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 2 Αυγούστου, ο Χόρσλεϊ αναφέρει ότι ο Ράιαν Λοκ είχε τραυματιστεί στο πόδι και «υπήρχε ο κίνδυνος να πέσει στα χέρια ενός σκληρού και αδίστακτου εχθρού».

«Δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει αυτό να συμβεί και αυτοπυροβολήθηκε για να αποφύγει τη σύλληψη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως γενναία ενέργεια», τονίζει ο ιατροδικαστής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το