Κόσμος

Βρετανική Βουλή: Η ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση για την ονομασία

Αν και το ΝΑΤΟ επιμένει ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στη βρετανική Βουλή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από έγγραφο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Λόρδων. Σε αυτό, επισημαίνεται ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να ενταχθεί στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από το αν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Πρόκειται για έκθεση της εν λόγω Επιτροπής, με θέμα «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων». Η συγκεκριμένη έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Ιανουαρίου.
Σε αυτή, σημειώνεται ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως η Βρετανία «πρέπει να ενθαρρύνει τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια… χρησιμοποιώντας και αναγνωρίζοντας ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να προσφέρουμε πρακτική και πιο ενεργή υποστήριξη».

Ωστόσο σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μέτρα για να βοηθήσει τη ”Μακεδονία” να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση στο ζήτημα της ονομασίας». Επίσης, στον ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τη συνεχιζόμενη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στις φιλοδοξίες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, η ένταξή τους θα είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα προς τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το