Κόσμος

Βρετανικά ΜΜΕ: Προς αναβολή η ψηφοφορία για το Brexit

Η βρετανίδα πρωθυπουργός φέρεται να ανακοινώνει την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη βρετανική Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.
Την ίδια στιγμή, η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση του λεγόμενου ιρλανδικού στοιχείου ασφαλείας της συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει το Reuters. «Άκουσε τους συναδέλφους και θα πάει στις Βρυξέλλες» έγραψε ο υφυπουργός Nadhim Zahawi.
Η Μέι θα κάνει έκτακτες δηλώσεις στις 17:30 ώρα Ελλάδος ενώ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις και η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Αντρεα Λίντσομ, κάτι που υποδηλώνει σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη του BBC ότι πράγματι η ψηφοφορία θα αναβληθεί.

Νωρίτερα πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για την ψηφοφορία, δύο πηγές δήλωσαν στην υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ότι η ψηφοφορία ματαιώνεται. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Επιπλέον, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που είναι υπεύθυνοι για την κομματική πειθαρχία ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Twitter: «Η πρωθυπουργός θα κάνει μια προφορική δήλωση σήμερα στις 3.30 μμ (τοπική ώρα) με τίτλο «Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στο μεταξύ, η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

“Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε” το Brexit, λέει η Κομισιόν στη Βρετανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θυμίζοντας μια θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε.»
Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Γιούνκερ μίλησε χθες τηλεφωνικά με τη Μέι.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit
Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Αρθρο 50 για Brexit χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό αναφέρει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου δίνει ώθηση στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της διενέργειας ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανία από την ΕΕ.

Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, το ΔΕΕ αποφάνθηκε: “Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ”.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το