Κόσμος

Βρετανικά μαχητικά, έτοιμα για μάχη, πάνω από το Ιράκ

vomvardistika

Τα βομβαρδιστικά Τορνέιντο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) πραγματοποιούν στο εξής «καθημερινά» αποστολές στο Ιράκ και είναι έτοιμα να επέμβουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
Τα αεροσκάφη «ίπτανται καθημερινά πάνω από τις ζώνες των μαχών και, ως στοιχεία της διεθνούς δύναμης, είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα (ιρακινά και κουρδικά) στρατεύματα στο έδαφος σε περίπτωση συγκρούσεων» εναντίον του ΙΚ, δήλωσε ο Φάλον στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Η Βρετανία εντάχθηκε την Παρασκευή (προχθές) στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον του ΙΚ, έπειτα από την υιοθέτηση από τους Βρετανούς βουλευτές, σε μία έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, μιας κυβερνητικής πρότασης που εξουσιοδοτεί την προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ.
Δύο αεροσκάφη της RAF πραγματοποίησαν χθες την πρώτη αποστολή τους στο Ιράκ μετά το πράσινο φως του κοινοβουλίου, περιοριζόμενα ωστόσο να παρατηρήσουν τις εχθρικές θέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Έξι βομβαρδιστικά Τορνέιντο της RAF, που σταθμεύουν στην Κύπρο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στις επιδρομές, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους. Τα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ και πυραύλους, εκτελούσαν μέχρι τώρα μόνο επιχειρήσεις επιτήρησης.
Όμως η δέσμευση αυτή κρίνεται ακόμη πολύ μετριοπαθής για ορισμένους βρετανούς παρατηρητές. «Αν επιτίθεστε στο ΙΚ μόνο με πλήγματα στο Ιράκ, δεν ασχολείστε παρά μόνο με το μισό πρόβλημα», δήλωσε στην Sunday Telegraph ο πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού, Ρίτσαρντ Ντάνατ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει το ΙΚ πρέπει να πολεμηθεί στον ουρανό της Συρίας. Εμείς θα καταλήξουμε ίσως να σκεπτόμαστε το ίδιο πράγμα», πρόσθεσε.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσκεκλημένος της πολιτικής εκπομπής Andrew Marr Show του BBC, προασπίστηκε της στρατηγικής της κυβέρνησής του.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το