Κόσμος

Βρετανία: Υπουργός ζητά από τους εκπαιδευτικούς να είναι ρεαλιστές φορώντας Rolex €11.000

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία με την υπουργό Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν. Αφορμή δεν ήταν μόνον οι δηλώσεις της για τους εκπαιδευτικούς που απεργούν αλλά και το γεγονός πως ζήτησε από αυτούς να είναι ρεαλιστές με τις μισθολογικές τους απαιτήσεις, την ώρα που η ίδια φορούσε Rolex αξίας 10.000 λιρών ή 11.307 ευρώ.

Tην ώρα που στη Γηραιά Αλβιώνα περίπου 500.000 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και 300.000 δασκάλων, ξεχύνονται στους δρόμους ζητώντας αύξηση στους μισθούς τους, η Βρετανίδα υπουργός στέλνει το δικό της μήνυμα προκαλώντας με το πανάκριβο αξεσουάρ της. Η Κίγκαν εμφανίστηκε την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή καλώντας τους εκπαιδευτικούς που απεργούν, να είναι «ρεαλιστές» επιχειρώντας να αποδομήσει έτσι τις κινητοποιήσεις τους.

Εξηγώντας ότι είναι «απαράδεκτες» οι απεργίες των δασκάλων που θα οδηγήσουν σήμερα στο κλείσιμο του 85% των σχολείων σε Αγγλία και Ουαλία, η Κίγκαν εμφανίστηκε με το ρολόι της, το οποίο όπως δήλωσε, ήταν δώρο του συζύγου της.

Σχολιάζοντας τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, η Κίγκαν εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα λειτουργήσουν τα περισσότερα σχολεία. Σε συνέντευξή της στο πρωινό μαγκαζίνο «BBC Breakfast», είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό είναι να εξετάζουμε τον πληθωρισμό … Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να τροφοδοτήσουμε τον πληθωρισμό με αυξήσεις μισθών που τον καταστρέφουν. Πρέπει να φροντίσουμε όλους τους τομείς στην οικονομία».

Για την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπουργός φοράει το Rolex στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Ωστόσο όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, αυτή η φορά ήταν ατυχής καθώς αναφέρθηκε σε κοινωνικές απαιτήσεις της των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων όταν η ίδια κάνει επίδειξη πλουτισμού. Οι γονείς της Συντηρητικής υπουργού ανήκαν στην εργατική τάξη με την εφημερίδα «Daily Mail» να επισημαίνει ότι η ίδια εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών.

Το NEU, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συνδικάτο της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου προσφέρει αύξηση μισθών κατά 5%, γεγονός που, όπως το ίδιο επισημαίνει, ισοδυναμεί με μείωση μισθών.

Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την βαθύτατη απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το συνδικάτο NEU ψήφισε υπέρ της απεργίας. «Οι συνομιλίες με τους ηγέτες των συνδικάτων συνεχίζονται και οποιαδήποτε απεργία από ένα συνδικάτο θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την ευημερία των μαθητών», υποστήριξε η Γκίλιαν Κίγκαν .

«Οι χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών έχουν ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Σούνακ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες αυξήσεις μισθών προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση στους μισθού,ς θα επιδείνωνε το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το