Κόσμος

Βρετανία: Ξεκίνησε η δημόσια έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας του Grenfell Tower

Την έναρξη της δημόσιας διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς στον Πύργο Grenfell του δυτικού Λονδίνου, που στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον 80 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ, πρώην δικαστής, κάνοντας λόγο για «μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή».

Το 24ώροφο κτίριο κατοικιών, όπου διέμεναν πολλές φτωχές οικογένειες της πολυεθνοτικής κοινότητας του Λονδίνου, καταστράφηκε τον Ιούνιο από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου στη διάρκεια της νύχτας και γρήγορα επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους.

Κατά την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος λόγω του μεγέθους της καταστροφής στο εσωτερικό του κτιρίου.

«Η έρευνα μπορεί και θα δώσει απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα του πώς μπόρεσε να συμβεί μια καταστροφή αυτών των διαστάσεων στο Λονδίνο του 21ου αιώνα και επομένως ελπίζω να προσφέρει έστω ελάχιστη παρηγοριά», ανέφερε ο Μουρ-Μπικ κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Το Grenfell Tower αποτελούσε τμήμα ενός υποβαθμισμένου συγκροτήματος κατοικιών σε μια από τις πλουσιότερες διοικητικές περιφέρειες του Λονδίνου, το Kensington and Chelsea, και η τραγωδία έχει προκαλέσει εθνικό διάλογο σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες και την αδιαφορία των αρχών απέναντι στις φτωχές κοινότητες.

Η έρευνα θα εξετάσει τα αίτια της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο, το αν οι κανονισμοί πυρασφάλειας που αφορούν τα πολυώροφα κτίρια ήταν επαρκείς, αν τηρούνταν στην περίπτωση του Grenfell Tower, καθώς και τις ενέργειες των αρχών πριν και μετά την τραγωδία.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δεχτεί κριτική από επιζώντες και από συγγενείς των θυμάτων, αλλά και από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και από ακτιβιστές, που υποστηρίζουν ότι στερείται της αρμοδιότητας να απαντήσει σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που κρύβονται πίσω από την τραγωδία.

Πολλοί από τους πληγέντες από το δυστύχημα έχουν εκφράσει και την δυσαρέσκειά τους απέναντι στο γεγονός ότι τόσο ο Μουρ-Μπικ όσο και οι δικηγόροι που ορίστηκαν για να μετέχουν στην έρευνα, είναι λευκοί και εκπρόσωποι του κατεστημένου, ενώ η κοινότητα του Grenfell αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους εθνοτικών μειονοτήτων και μετανάστες.

«Η εμπειρία πολλών ενοίκων του πύργου αυτού είναι ότι τους αγνόησαν εξαιτίας του ότι είναι μετανάστες, επειδή δεν ήταν πραγματικά Βρετανοί, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Χρειαζόμαστε κάποιον στην ομάδα των ερευνητών που να μπορεί να τους συμμεριστεί και αυτή τη στιγμή στην επιτροπή έχουμε μια σειρά από προνομιούχους δικηγόρους», δήλωσε στο BBC ο δικηγόρος Τζόλιον Μόχαμ, ο οποίος εκπροσωπεί κάποιους από τους ενοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το