Κόσμος

Βρετανία: Τζίρος €1,1 δισ. ευρώ για την βιομηχανία μόδας που κοπιάρει το «στιλ Κέιτ Μίντλετον»

Σύμφωνα με υπολογισμούς του αμερικανικού Newsweek η επίδραση της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον αποτιμάται σε τζίρο 1,135 δισ. ευρώ ετησίως για την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.

Το λεγόμενο «Kate effect» αναδεικνύει την Μίντλετον σε μία από τις ισχυρότερες influencer του χώρου, ασχέτως εάν δεν δραστηριοποιείται γι’ αυτό το σκοπό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντ’ αυτού όμως, επηρεάζει τις ενδυματικές επιλογές εκατομμυρίων γυναικών, καθώς το στιλ της αποτελεί κάτι ξεχωριστό, πρωτότυπο και απολύτως ιδιοσυγκρασιακό. Υπό την έννοια ότι η πριγκίπισσα συνδυάζει κατά το εντελώς προσωπικό της γούστο ενδύματα και αξεσουάρ με έναν τρόπο απρόβλεπτο, απαλλαγμένο από εμμονές ή συμπλέγματα, πάντα καλαίσθητο και, κυρίως, χωρίς προκαταλήψεις. Έτσι, στην «δημοκρατική» γκαρνταρόμπα της Κέιτ Μίντλετον εντάσσονται εξίσου σινιέ κομμάτια υψηλής ραπτικής, αλλά και πρετ-α-πορτέ τύπου «από τα Zara».

Έχει βαρύνουσα σημασία, εφόσον αντανακλά την προσωπικότητά της εν όλω, η ιδιαίτερη ενδυματολογία της πριγκίπισσας -και, εκτός απροόπτων, μέλλουσας βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, υπό την ιδιότητά της ως συζύγου του πρώτου τη τάξει διαδόχου του στέμματος, πρίγκηπας Ουίλιαμ. Ακριβώς όπως ντύνεται, η Κέιτ Μίντλετον συμπεριφέρεται -δημοσίως τουλάχιστον: Τη μία στιγμή προσαρμόζεται στο ρόλο της ως κορυφαίο μέλος της βασιλικής δυναστείας, την επόμενη χουφτώνει τον σύζυγό της σε κάποιο πάρτι.

Στην πραγματικότητα, εκτός από την επιρροή που ασκεί στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας -από την οποία δεν καρπώνεται τίποτα, εκτός από επιπλέον φήμη και θαυμασμό- η Κέιτ Μίντλετον πρωταγωνιστεί σε μια άλλη προσοδοφόρο και άκρως σημαντική βιομηχανία, αυτήν που αξιοποιεί το θεσμό της βασιλείας πολλαπλώς προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, της αίγλης και του κύρους, ακόμη και της διεθνούς διπλωματικής ισχύος της Μεγάλης Βρετανίας. Με άλλα λόγια, η Κέιτ Μίντλετον, ιδιαίτερα μετά από τη σαπουνόπερα των κρίσεων με τον Χάρι και τη Μέγκαν, η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι το μεγάλο όπλο στην soft power φαρέτρα της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας.

Εσχάτως, δε, από το 2021 και εξής, η Κέιτ Μίντλετον έχει δραστηριοποιηθεί έντονα και συστηματικά στον τομέα της παιδικής προστασίας, ιδρύοντας έναν πρωτοποριακό φορέα υπό την αιγίδα του βασιλικού οίκου, το Royal Foundation Centre for Early Childhood (Κέντρο του Βασιλικού Ιδρύματος για την Πρώιμη Παιδική Ηλικία). Η Μίντλετον αποφάσισε να εστιάσει στην καθοριστική για την μετέπειτα διαμόρφωση της προσωπικότητας κάθε ατόμου φάση των πρώτων 5 χρόνων του βίου.

Η προτεραιότητα του Κέντρου είναι να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση σε νέους γονείς, για την καλύτερη δυνατή ανατροφή των παιδιών τους. Με απώτερο στόχο να αποτρέψουν την ανάπτυξη επιβλαβών συνηθειών στο μέλλον, εφόσον η μήτρα όλων των ψυχολογικών χαρακτηριστικών που θα αναπτύξει το άτομο, όπως συχνά επισημαίνει σε ομιλίες της η πριγκίπισσα της Ουαλίας, βρίσκονται σε αυτή την πρώτη πενταετία της ζωής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το