Υγεία

Βρετανία: Στα σκαριά νέο εμβόλιο για την Covid-19 σε μορφή επιθέματος με Τ-κύτταρα

Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών ενός νέου εμβολίου για την Covid-19, που εφαρμόζεται ως επίθεμα στην επιδερμίδα, χρησιμοποιεί Τ κύτταρα για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό και θεωρητικά παρέχει πιο μακροπρόθεσμη προστασία από τα υφιστάμενα σκευάσματα, προχωρεί μια εταιρεία στη Βερετανία.

Μιλώντας στον Guardian, ο επικεφαλής του εμπορικού τομέα της Emergex, Ρόμπιν Κοέν, χαιρέτισε την απόφαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών της Ελβετίας να επιτρέψουν στη βρετανική εταιρεία που εδρεύει από το 2016 στο Όξφορντσιρ, να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε μορφή τσιρότου. Όπως είπε ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που ένας ρυθμιστικός φορές ανάβει το πράσινο φως για κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου, ο μοναδικός σκοπός του οποίου είναι η «πρόκληση στοχευμένης απόκρισης Τ κυττάρων», αντί για ανοσοαπόκριση.

Η ανοσοαπόκριση αντισωμάτων που προκαλείται από την επιτυχή αντιμετώπιση της λοίμωξης ή τη χορήγηση ενός από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια φθίνει με την πάροδο του χρόνου, αλλά το εμβόλιο σε μορφή επιθέματος της Emergex ενδεχομένως να προσφέρει μακροχρόνια ανοσία, ακόμη και για δεκαετίες, σύμφωνα με τον Κοέν. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι το εμβόλιο αυτό ίσως να είναι και αποτελεσματικότερο. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, περιέγραψε μια «ανεπιτυχή λοίμωξη», όπως αποκαλείτα, κατά την οποία τα Τ-κύτταρα καταστρέφουν τον ιό προτού έχει την ευκαιρία να εγκατασταθεί στον οργανισμό του ασθενούς. Ωστόσο, ο καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College London, Ντάνι Άλτμαν, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι ένα εμβόλιο με T-κύτταρα είναι απίθανο να είναι σε θέση να παρέχει πλήρη κάλυψη κατά της Covid-19, υποστηρίζοντας ότι το σκέυασμα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα υφιστάμενου εμβολίου, που παράγει ανοσοαπόκριση αντισωμάτων. Ο Άλτμαν σημείωσε ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech προκαλεί ασθενέστερη απόκριση των Τ-κυττάρων από το εμβόλιο AstraZeneca, αλλά το πρώτο θεωρείται πιο αποτελεσματικό κατά της Covid-19.

Το εμβόλιο της Emergex θα ξεκινήσει στις 3 Ιανουαρίου τις κλινικές δοκιμές σε 26 άτομα μετά την έγκριση του αρμόδιου ελβετικού φορέα και τα ενδιάμεσα αποτελέσματά τους αναμένονται τον Ιούνιο, με ορισμένους από τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις σε σύγκριση με τους άλλους. Ο Κοέν πρόσθεσε ότι το εμβόλιο με την μορφή επιθέματος αναμένεται να κυκλοφορήσει το νωρίτερο το 2025, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το φυσιολογικό χρονικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Τα υφιστάμενα εμβόλια για την Covid-19 χορηγούνται με ένεση, αλλά ορισμένα υπό ανάπτυξη θα χορηγούνται σε μορφή χαπιού και ρινικού σπρέι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη συριγγών έχει επιβραδύνει τη χορήγηση των εμβολίων.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το