Κόσμος

Βρετανία: Σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων από αστυνομικούς

Η κυριότερη μορφή διαφθοράς στη βρετανική αστυνομία είναι η κατάχρηση της εξουσίας που απορρέει από τα καθήκοντα των αστυνομικών για σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών, σύμφωνα με πόρισμα ανεξάρτητης αρχής, που μέτρησε ούτε λίγο ούτε πολύ 70 τέτοιες υποθέσεις μέσα στο 2020.

Η Ανεξάρτητη Αρχή της Βρετανίας για τη Συμπεριφορά της Αστυνομίας καταγράφει τεράστια αύξηση στο φαινόμενο αυτό, καθώς οι καταγγελίες για αντίστοιχα περιστατικά το 2016 βρίσκονταν μόνο στο 2016, αν και στην αύξηση ενδέχεται να παίζει ρόλο και το αυξανόμενο θάρρος μεταξύ των γυναικών να καταγγέλλουν τις επιθέσεις σε βάρος τους.

Σε 66 περιπτώσεις καταγγελιών από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2021 (εκ των οποίων οι 42 στην περίοδο Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021), αποδείχθηκε η βασιμότητά τους στις 63. Η σοβαρότητα κάποιων από αυτές οδήγησε σε δικαστικές υποθέσεις από τις οποίες έχουν τελεσιδικήσει αρκετές, και τρεις αστυνομικοί όχι απλώς έχουν αποταχθεί αλλά ήδη βρίσκονται και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Η υποδιευθύντρια της ανεξάρτητης αρχής, Κλερ Μπάσετ, είπε ότι πρόσφατα περιστατικά, με κορυφαίο την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από τον αστυνομικό Γουέιν Κόουζενς, υπενθυμίζουν ότι η αστυνομία πρέπει να ξεριζώσει από το σώμα αυτές τις συμπεριφορές σαν τα κακά ζιζάνια.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να υπάρχει στην αστυνομία η κουλτούρα μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι προσβλητική, σεξιστική ή ομοφοβική. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες συμπεριφορές σε μια μοντέρνα αστυνομία, και θέλουμε να δούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να δίνουν ξεκάθαρα το μήνυμα αυτό», υπογράμμισε η κα Μπάσετ.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς αφορά στον ερευνητή της αστυνομίας του Γουόρικσιρ, Άλαν Μπάτλερ, που προ τριών εβδομάδων φυλακίστηκε με ποινή 18 μηνών για τις σχέσεις που συνήψε με δύο γυναίκες, τις αστυνομικές υποθέσεις των οποίων επέβλεπε. Ο 64χρονος παντρεμένος πατέρας, με πάνω απο 30 χρόνια υπηρεσίας, έβαλε μεταξύ άλλων στόχο ένα θύμα που είχε καταγγείλει τον πατέρα της ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικώς αφότου ήταν ακόμη ανήλικη.

Πηγή: Daily Mail

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το