Κόσμος

Βρετανία: Για πρώτη φορά μία γυναίκα σε χαρτονόμισμα, εκτός από τη Βασίλισσα

Πιο προσιτά σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, έγιναν τα βρετανικά χαρτονομίσματα, ενώ για πρώτη φορά εικονίζεται στο τραπεζογραμμάτιο των 10 λιρών, μία γυναίκα, εκτός φυσικά από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που τέθηκε σε κυκλοφορία σήμερα, διαθέτει ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, που θα βοηθούν τους τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση.

Το τραπεζογραμμάτιο της Τράπεζας της Αγγλίας, περιλαμβάνει επίσης κάποιες ανάγλυφες κουκίδες στην πάνω αριστερή γωνία που θα βοηθά τα άτομα με κακή όραση να το προσδιορίζουν.

«Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά θα βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με απώλεια όρασης, να μπορούν να τα διακρίνουν», δήλωσε ο Στιβ Τάιλερ, εκπρόσωπος της Royal National Institute for Blind People.

Τα άτομα με περιορισμένη όραση, είχαν προηγουμένως βασιστεί σε παραλλαγές μεγέθους και χρώματος για να διακρίνουν τα τραπεζογραμμάτια.

Το νέο όμως χαρτονόμισμα διαφέρει από τα υπόλοιπα και σε ένα άλλο χαρακτηριστικό: Φέρει την εικόνα μιας γυναίκας που δεν είναι η βασίλισσα.

Η διάσημη συγγραφέας Τζέιν Όστιν πήρε τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου ως το πρόσωπο του τραπεζογραμματίου των 10 λιρών, μετά από μια δημόσια εκστρατεία που πίεσε την Τράπεζα της Αγγλίας να προσθέσει επιτέλους και μία γυναίκα στα χαρτονομίσματα της χώρας.

Είναι, επίσης, το δεύτερο βρετανικό χαρτονόμισμα που φτιάχνεται από πλαστικό αντί για το παραδοσιακό χαρτί. Πρώτο αντικαταστάθηκε το τραπεζογραμμάτιο των 5 λιρών τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα πλαστικά τραπεζογραμμάτια θεωρούνται από την κεντρική τράπεζα ως ασφαλέστερα, πιο δυνατά και πιο καθαρά.

Ωστόσο, πολλοί τα έχουν κατακρίνει επειδή για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται ίχνη ζωικού λίπους. Η τράπεζα εξέτασε τη μετάβαση σε διαφορετικό υλικό, αλλά τελικά αποφάσισε να τηρήσει την ισχύουσα φόρμουλα.

Πηγή: CNN

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το