Κόσμος

Η Βρετανία χαρίζει στρατιωτικά οχήματα στη Βουλγαρία για τη φύλαξη των συνόρων

bulgaria.9.3.708

«Δώρο» από το Λονδίνο θα πάρει η Βουλγαρία, καθώς η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικά οχήματα, προκειμένου να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, εξουσιοδότησε την παράδοση 40 Land Rover, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για να πιάνοντας και να επιστρέφονται οι πρόσφυγες στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και τη Σερβία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί στη Βουλγαρία συχνά επιστρέφουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία αφού τους έχουν χτυπήσει και κλέψει.

Τον Οκτώβριο, ένας Αφγανός που ζητούσε άσυλο έπεσε νεκρός από τα πυρά Βούλγαρου συνοριοφύλακα, μετά από την είσοδό του στη χώρα από την Τουρκία. Οι βουλγαρικές αρχές ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκε όταν μετά από προειδοποιητική βολή εξοστρακίστηκε η σφαίρα και τον χτύπησε.

Το «δώρο» ίσως να συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε την Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Guardian. Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την προσφορά της. «Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι δίνουν στρατιωτικό εξοπλισμό για να διευκολύνουμε τις παράνομες επιθέσεις της Βουλγαρίας σε πρόσφυγες», ανέφερε, καλώντας τον Κάμερον να σκεφτεί σοβαρά για «τη φήμη του ως ένας άνθρωπος που θα κάνει στην άκρη όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα επιδιώκοντας την πολιτική του ατζέντα».

Η Βρετανία πάντως σκοπεύει να παραδώσει τα Land Rover τον Μάιο, έπειτα από βουλγαρικό αίτημα.

Τον προηγούμενο μήνα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι επί τρία χρόνια οι Βούλγαροι συνοριοφύλακες κακοποιούν και κλέβουν τους πρόσφυγες, παρότι η συμπεριφορά τους έχει επισημανθεί επανειλημμένα.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το