Κόσμος

Βρετανία: Αγγίζει την ανοσία της αγέλης από τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Η Βρετανία, από τη Δευτέρα θα μπορεί να… απολαμβάνει την ανοσία της αγέλης στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου University College London (UCL), που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των πολιτών που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού – είτε μέσω εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης προσβολής τους από άλλον κορωνοϊό – θα φτάσει το 73,4% έως στις 12 Απριλίου ποσοστό που θα είναι αρκετό, ώστε η Βρετανία να αρχίσει να παίρνει ανάσες.

Ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου, που κάνει λόγο για ανοσία ποσοστού 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου. Οι επίσημοι υπολογισμοί από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), που βασίζεται σε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφεραν ότι την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου το 54% του πληθυσμού της Αγγλίας είχε αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Έκτοτε το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ακόμα 7,1 εκατομμύρια πολίτες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 100.000.

Πιστεύεται ότι ένας στους 10 ανθρώπους έχει επίσης κάποια έμφυτη ανοσία που απέκτησε από λοιμώξεις άλλων κορωνοϊών, αλλά και πολίτες με ανοσία μέσω μεγάλης ποσότητας των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία δεν ανιχνεύονται στα τεστ αντισωμάτων. Ο καθηγητής Καρλ Φρίστον από το UCL δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις εκτιμήσεις για την ανοσία της αγέλης και ότι το ποσοστό 70% συλλογικής ανοσίας προκύπτει αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 50% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ότι περίπου το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ότι ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Οι επιστήμονες που «τρέχουν» τα μοντέλα πρόγνωσης επισημαίνουν, ότι τα σενάρια τους «πιθανότατα» να έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις των «λογικών απαισιόδοξων σεναρίων» που κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης, αλλά παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι, τα μοντέλα πρόγνωσης έχουν δεχτεί κριτική για τη χρήση παρωχημένων και λανθασμένων στοιχείων σχετικά με τα επίπεδα ασυλίας του πληθυσμού και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και ότι δεν συνέβαλαν στη μείωση της μετάδοσης λόγω εμβολιασμού για την εποχική γρίπη.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 29/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.00 Παναθηναϊκός-Μίλων -Ζ- (Κύπελλο…

29 Μαρτίου 2024

Σκωτία: Η Βουλή εξετάζει νομοσχέδιο για την ευθανασία – Τι έδειξε δημοσκόπηση

Σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στους κατοίκους της Σκωτίας που πάσχουν από καταληκτική νόσο να…

29 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για τα “Πολιτιστικά Μονοπάτια” διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου

  Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ECOΖΗΝ ΣΚΙΑΘΟΥ και τη Περιφέρεια…

29 Μαρτίου 2024

Ένωση Καταναλωτών Βόλου:Καταγγελίες καταναλωτών για τις παγίδες των προσφορών

  Τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων καθώς και ορισμένες προσφορές στο διαδίκτυο, αλλά και στα…

29 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

29 Μαρτίου 2024

ΠΕΝΘΟΣ ΖΗΣΗ ΚΑΝΑΛΙΩΤΗ

Τον λατρευτό μας πατέρα, παππού και θείο ΖΗΣΗ ΚΑΝΑΛΙΩΤΗ Ετών 97 κηδεύσαμε χθες Πέμπτη 28…

29 Μαρτίου 2024