Τοπικά

Βρέχει πέτρες από τη μανία του «Θησέα» – Ζημιές 11 εκατ. ευρώ στη Μαγνησία από την κακοκαιρία

Ο «Θησέας» άφησε πίσω του ζημιές ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ και ουδείς γνωρίζει πως και από που θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια, παρότι οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι μεγαλύτερες ζημιές όπως ήταν αναμενόμενο έχουν καταγραφεί στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου με τους επιχειρηματίες της περιοχής να «τρέμουν» στην ιδέα της μη αποκατάστασης των ζημιών μέχρι τον Μάιο. Ήδη τουριστικά γραφεία από χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο διατυπώνουν ερωτήματα στους συνεργάτες τους στη Μαγνησία για την αποκατάσταση των ζημιών καθώς έχουν κλειστεί «πακέτα» για διακοπές στον Αη-Γιάννη.

Τα τεχνικά δελτία από την Περιφέρεια έχουν σταλεί στο υπουργείο Υποδομών και περιγράφουν αναλυτικά τα έργα, αλλά κανένα «φως» δεν φαίνεται στον ορίζοντα για την αποστολή κλιμακίων οριστικοποίησης των ζημιών και καταγραφής τους. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας κατέγραψε 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε ζημιές στον καλλικρατικό Δήμο Βόλου, ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, ποσό 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε Νότιο και Πήλιο και αντίστοιχο ποσό στον Ρήγα Φεραίο και 2 εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο Αλμυρού.
Έχουν περάσει 9 ημέρες από τις καταστροφές με την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά οι κατολισθήσεις συνεχίζονται σε Δράκεια, Πορταριά. Αη-Γιάννη, Χορευτό όπου ο δρόμος έχει κλείσει σε πολλά σημεία.

«Έχουμε έναν ασθενή στην εντατική και με εμβαλωματικές κινήσεις προσπαθούμε να τον κρατήσουμε στη ζωή. Πρέπει να σταλούν τα χρήματα για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη.

Όπως η ίδια είπε, έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, αλλά το υπουργείο πρέπει να στείλει κλιμάκια για να οριστικοποιηθούν τα κονδύλια.
«Από την Κυριακή που έγιναν οι ζημιές μέχρι σήμερα οι κατολισθήσεις συνεχίζονται», υπογράμμισε και τόνισε πως δρόμοι και υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν. Συγκεκριμένα έχουν καταστραφεί τοιχία αντιστήριξης, τεχνικά έργα από κατολισθήσεις, ρέματα έχουν κλείσει από φερτές ύλες, δρόμοι έχουν σπάσει σε πολλά σημεία. Η εικόνα στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και κυρίως στον Αη-Γιάννη είναι αποκαρδιωτική με τις μεγάλες ζημιές στο λιμάνι και τον δρόμο που τον «κατάπιε» η θάλασσα.

Στο Νότιο Πήλιο πρόσβαση στον Κάλαμο δεν υπάρχει, στο Παναγιώτικο ο αγωγός σχεδόν ξηλώθηκε, στον Αλμυρό έχουν «σπάσει» παραλιακοί δρόμοι
«Οι δρόμοι Πορταριά-Χάνια και προς Ζαγορά έχουν κατολισθήσεις που δεν σταματούν. Ο δρόμος προς το παραλιακό μέτωπο του Χορευτού είναι σπασμένος σε τρία σημεία. Χρειαζόμαστε χρήματα για να κλείσουμε τις πληγές», δήλωσε.
Το υπουργείο Υποδομών δεν έχει ενημερώσει εάν θα στείλει κλιμάκια και δεν φαίνεται επίσκεψη στον ορίζοντα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το