Κόσμος

Βραζιλία: Πώς βρέθηκε νεκρή φάλαινα στο δάσος του Αμαζονίου

Ντόπιοι ψαράδες στη Βραζιλία συνάντησαν ένα απροσδόκητο θέαμα σε δάσος του Αμαζονίου, όταν την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν μπροστά στο νεκρό σώμα μιας νεαρής φάλαινας. Σύμφωνα με την ωκεανογράφο Maura Sousa πιθανότατα το μωρό φάλαινα χάθηκε στην θάλασσα και απεβίωσε (πιθανότατα από ασιτία) , ενώ η παλίρροια το μετέφερε στην παραλία Αραρούνα κοντά στην πόλη του Σουρ του νησιού Μαραχό.

Η Sousa τονίζει πως «αυτήν την περίοδο του χρόνου η στάθμη του νερού αυξάνεται δύο φορές την ημέρα σχεδόν 4 μέτρα με αποτέλεσμα το δάσος να πλημμυρίζει και να μεταφέρονται σε αυτό απόβλητα, όπως σκουπίδια πλοίων, ακόμα και από πολύ μακρινές περιοχές του πλανήτη». Αυτό εξηγεί το πώς η φάλαινα έφτασε στο σημείο, ενώ το φουσκωμένο της σώμα εξηγείται απ’ τα αέρια της αποσύνθεσης.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε πως η σχεδόν 8 μέτρων φάλαινα πέθανε τέσσερις ή πέντε ημέρες πριν την βρουν οι ψαράδες, περίπου 15 μέτρα από την ακτή, και καλέσουν τις αρχές και την ερευνητική ομάδα. Φάλαινες σαν και αυτή είναι αρκετά συνηθισμένες στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά όχι αυτήν την περίοδο του χρόνου, καθώς ,σύμφωνα με την Sousa, προτιμούν ,αφού πρώτα ζευγαρώσουν στις ακτές τις Βραζιλίας, να περνούν τον χειμώνα στην Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες αναμένουν τα τέστ DNA προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την προέλευση της φάλαινας, ενώ την νεκροψία της έχει αναλάβει το -ειδικό σε περιπτώσεις ζώων- παθολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου του Παρά της Βραζιλίας. Τα αποτελέσματα που θα ξεκαθαρίσουν το μυστήριο, αναμένονται σε 20 περίπου ημέρες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το