Θ Plus

Βραζιλία: Καθιερώνεται η “Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη”

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ενέκρινε νόμο που ψηφίστηκε από το Εθνικό Κογκρέσο, με τον οποίο καθιερώνεται η 21η Σεπτεμβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη» (Dia Nacional do Imigrante Grego) σε όλη τη χώρα.

Η «Εθνική Ημέρα του Έλληνα Μετανάστη» θα εορτάζεται στη Βραζιλία σε ετήσια βάση και μάλιστα σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας απόφαση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, με την οποία αναγνωρίζεται η συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της χώρας.

Η ιστορία των Ελλήνων της Βραζιλίας αρχίζει από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με συνέντευξη του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, ιδρυτικού Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, στην εκπομπή “Η παγκόσμια φωνή μας” της “Φωνής της Ελλάδας“, ανάμεσα στους ‘Έλληνες που διακρίθηκαν στην λατινική χώρα ήταν ο Αβραάμ Νάσαρ και ο αδελφός του Πρόδρομος που μετανάστευσαν από τη Μικρά Ασία στο Σάο Πάολο, ο κρητικός Νικόλαος Παπατζανάκης που έζησε στο Σάντος το 1911, ο Ευάγγελος Βάρβας το 1924, ο Ηλίας Διαμανής από την Αιτωλία το 1927, ο Γαβριήλ Κομνηνός από το Καστελόριζο το 1904, ο Ιωάννης Κοτζιάς, ναυτικός από το Καστελόριζο το 1919 που έζησε στον Παρανά και ο Ευάγγελος Μαρκόπουλος που μετανάστευσε στο Ρίο το 1929, δραπετεύοντας από τα Τάγματα Εργασίας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η καθιέρωση της Εθνικής Ημέρας Μετανάστη ήταν αποτέλεσμα πολυετούς αγώνα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας και του προέδρου της, του κ. Σταύρου Κυριόπουλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του – στην ίδια εκπομπή – οι Έλληνες της Βραζιλίας σήμερα φτάνουν τους 50.000, από τους οποίους οι 20.000 ζουν στο Σάο Πάολο, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια κοινότητα πολύ στενά δεμένη που τροφοδοτήθηκε κυρίως από το μεταναστευτικό κύμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απλωμένη σε δύο γειτονιές στο κέντρο της πόλης, γύρω από τις εκκλησίες της. Τα χρόνια που πέρασαν έφεραν μεγάλες αλλαγές, κυρίως με γάμους έξω από την ελληνική κοινότητα, που είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση από ήθη και έθιμα, αλλά και την εξάπλωση των ομογενών σε όλο τον ιστό της πόλης. Ωστόσο, η ελληνική κοινότητα του Σάο Πάολο, διοργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας τους ομογενείς, ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί ελληνικό απογευματινό σχολείο.

Πηγή: Facebook Γιάννη Χρυσουλάκη, Φωνή της Ελλάδας

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καιρός: Ανησυχία για τον συνδυασμό Hot-Dry-Windy – Συναγερμός για δασικές πυρκαγιές

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού…

17 Ιουνίου 2024

Νεκρή αρκούδα 300 κιλών σε τροχαίο στην Καστοριά

Αυτοκίνητο παρέσυρε αρκούδα στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Νεστορίου, με συνέπεια το ζώο να τραυματιστεί…

17 Ιουνίου 2024

Παλιοσπύρου για Λύτρα: «Το να έχει κάποιος ένα πολύ καλό επάγγελμα, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι κακοποιητής»

Αποστάσεις από τον Απόστολο Λύτρα πήρε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, ο οποίος ομολόγησε ότι ξυλοκόπησε τη…

17 Ιουνίου 2024

Υγειονομικό υλικό για το Αγροτικό Ιατρείο Τσαγκαράδας προσέφεραν οι Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης

Χρήσιμο υγειονομικό υλικό για την λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου Τσαγκαράδας, παρέδωσαν σήμερα στον Δήμο Ζαγοράς…

17 Ιουνίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους»

  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους…

17 Ιουνίου 2024

Ανδρουλάκης: Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, άνοιξε τα χαρτιά του μετά τις ευρωεκλογές. «Είμαι έτοιμος…

17 Ιουνίου 2024