Ελλάδα

«Βράζει» η Σάμος: Νέες συμπλοκές, φωτιές και μαχαιρώματα στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών

Τεταμένη παραμένει και το πρωί της Δευτέρας (27.4) η κατάσταση στη Σάμο μεταξύ Αραβόφωνωv και μεταναστών από την υποσακχάρια Αφρική λίγες μόλις ώρες μετά τη διπλή φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έξω από το Βαθύ όπου κατέκαψε δεκάδες σκηνές και στρέμματα δασικής έκτασης. Το πρωί της Δευτέρας (27.4) σημειώθηκαν νέες συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ προσφύγων και μεταναστών ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό πυρήνα του καμπ-στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί περιμετρικά- και διαμαρτύρονται. Επί τόπου βρίσκεται ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

«Μέσα στο καμπ λειτουργούν μαφίες προσφύγων. Δεν θέλω να δώσω θρησκευτική διάσταση στις συμπλοκές των ανθρώπων αυτών. Καταρχήν προκύπτουν πολλές φορές διαχειριστικά προβλήματα και διαφορές μεταξύ τους οι οποίες καταλήγουν σε βία» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος. Αρκετοί, ωστόσο, είναι αυτοί που αποδίδουν τις διαμάχες σε θρησκευτικούς λόγους λόγω και της έναρξης του ραμαζανιού.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Στάντζος είπε ότι ο δήμος Ανατολικής Σάμου έχει ζητήσει ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί προκείμενου να ελεγχθεί η κατάσταση αλλά και πλοίο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η περιοχή από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μας είπαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις, όχι όμως και πλοίο» πρόσθεσε. Καθημερινό είναι το φαινόμενο εντάσεων και συμπλοκών στην περιοχή όπου είναι στοιβαγμένα περίπου 8.000 άτομα με διαφορετική κουλτούρα, παιδεία και θρησκεία μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Διαδοχικές φωτιές την Κυριακή
Επιχείρηση εκκένωσης της δομής προσφύγων πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (26.4). Είχαν προηγηθεί διαδοχικές φωτιές στο ΚΥΤ, αλλά και ένταση με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες καταρχάς εμπόδισαν την αποχώρηση των προσφύγων από το σημείο λόγω της καραντίνας-επικαλούμενοι τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν λόγω πανδημίας.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε περίπου στις 7:30 το βράδυ, καίγοντας πολλές σκηνές. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από τη φωτιά αυτή περίπου 100 άτομα έμειναν άστεγα.

Δεύτερη εστία φωτιάς ξέσπασε περίπου στις 9 το βράδυ και ακολούθησε τρίτη, λίγο πριν τις 10 το βράδυ. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να επιχειρήσουν την κατάσβεση των εστιών, ενώ σημαντικός αριθμός από τους διαμένοντες άρχισε να εγκαταλείπει τον καταυλισμό.

Η φωτιά έφτασε μέχρι τα κοντέινερ και προχωρούσε προς το διοικητήριο, τη στιγμή που οι πρόσφυγες κατέφευγαν στην πλατεία της Σάμου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το