Τοπικά

Βραβείο της UNESCO σε Λαρισαία αγρότισσα

agrotissa

Μια πρωτιά διαφορετική ήταν αυτή για τη Λάρισα και τη γεωργική της παράδοση, καθώς μια Λαρισαία αγρότισσα που εδώ και 40 χρόνια τώρα ασχολείται με τη γη και τα χωράφια βραβεύτηκε από την UNESCO για την πρόσφορα της στον αγώνα κατά της φτώχειας.

Ήταν το μοναδικό αγρόκτημα στην Ελλάδα που βραβεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου στον Πειραιά σε ειδική τελετή και το βραβείο παρέλαβε η Λαρισαία κ. Φωτεινή Μπλιάτσιου από τον πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πειραιά κ. Χρήστο Αγραπίδη.

ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ

Μιλώντας στην «Ε» η κ. Μπλιάτσιου θα μας πει ότι ούτε και η ίδια δεν περίμενε τη βράβευσή της και ότι ήταν έκπληξη.

«Ηθελα να τα κάνω όλα αθόρυβα, θα μας πει και με είχε κυριολεκτικά αγγίξει το ότι κανείς πολίτης δεν πρέπει να μένει χωρίς φαγητό και κανένα παιδάκι χωρίς φροντίδα.

Από την παραγωγή του αγροκτήματος «Ευκαρπία» με το οποίο ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια, έστελνα όσπρια στην Unesco, χωρίς όμως να αναφέρω πουθενά το όνομά μου.

Οι άνθρωποι αυτοί όμως έψαξαν και με ανακάλυψαν και επέμεναν στη σχετική βράβευση.

Εγκατέλειψα λοιπόν την ανωνυμία και πήγα στο Επιμελητήριο Πειραιά, όπου και η σχετική τελετή, ελπίζοντας ότι και άλλοι βλέποντάς τη θα θελήσουν να με μιμηθούν βοηθώντας τους συνάνθρωπους μας που τόσο το έχουν ανάγκη…

ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ

Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης πολλών ετών στον χώρο της γεωργίας στη Λάρισα η Φωτεινή έστησε λίγο έξω από τη Λάρισα στο Μεζούρλο το Αγρόκτημα «Ευκαρπία». Ασχολείται με την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία και συσκευασία κυρίως οσπρίων, σιτηρών, αραβοσίτων αλλά επίσης και αρωματικών φυτών καθώς και παρασκευασμάτων τους με μεγάλη επιτυχία και με εξαγωγές ακόμα και στο εξωτερικό.

Η συλλογή και η επεξεργασία των αρωματικών φυτών καθώς επίσης και η συσκευασία όλων των προϊόντων, όπως μας αναφέρει η ίδια, γίνονται χειρωνακτικά και φυσικά. Χειροποίητα ακόμα είναι και όλα τα παρασκευάσματα με συνταγές που ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις.

Εδώ η φύση παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο και η καλλιέργεια των βιολογικά πιστοποιημένων αρωματικών φυτών γίνεται, φυσικά, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Το πλύσιμο, το φυσικό στέγνωμα και η ευγενική και παραδοσιακή διαχείρισή τους με το χέρι, ακριβώς μετά τη στιγμή της συλλογής, είναι το μεγάλο… μυστικό…

Στο αγρόκτημα παράγονται πολλά βότανα, θα πει ολοκληρώνοντας η κ. Μπλιάτσιου και όλα αυτά εκτός από τις γνωστές θεραπείες χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική αφού η προσθήκη ενός αρωματικού δίνει ξεχωριστή γεύση στα πιάτα ενώ παράλληλα απελευθερώνει τις ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητές του. Επιπλέον η χρήση αρωματικών ιδιαίτερα στο ψήσιμο στα κάρβουνα κρίνεται απαραίτητη αφού σύμφωνα με έρευνες μπλοκάρουν τις καρκινογόνες ενώσεις που σχηματίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ενδεικτικά, μια που οι ημέρες είναι γιορτινές χρήσιμος είναι ένας σύντομος οδηγός για το τι ταιριάζει καλύτερα στο εορταστικό πιάτο.

* Άνηθος: με σούπες, σαλάτες, σάλτσες, κιμάδες, πουλερικά, ψάρια, τουρσιά, τυριά, ομελέτες, όσπρια, πίτες, ψωμιά.

* Αρτεμισία: με χοιρινό ψητό, κυνήγι ψητό, ψάρι στον ατμό, πάπια ψητή, χήνα, χέλι, άσπρο λάχανο, σε διάφορα απεριτίφ.

* Βασιλικός: με λαχανικά, σούπες, σαλάτες, αυγά, θαλασσινά, κρέατα, κυνήγι, κεφτέδες, ζυμαρικά, ψωμιά, φρούτα.

* Δάφνη: με ψητά, σούπες, μαγειρευτά, κρέατα, ψάρια, ρεβίθια, φακές, κρέμες, φρουτοσαλάτες.

* Δενδρολίβανο: με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ομελέτες, σούπες, λαχανικά, φρουτοσαλάτες, σάλτσες, ψωμιά.

* Θυμάρι: με σούπες, μαγειρευτά, ψητά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες, ψωμιά, λαχανικά,ζυμαρικά,τυριά,αυγά.

* Λεβάντα: με σαλάτες, κρέατα, τυριά, φρούτα, γλυκά.

* Λουίζα: με σούπες, σαλάτες, κρέατα, ψάρια, φρούτα, γλυκά, ποτά.

* Μαϊντανός: με… όλα! Κρέατα, ψάρια, σούπες, σάλτσες, σαλάτες, ομελέτες, όσπρια.

* Μάραθο: με θαλασσινά, ψάρια, σαλιγκάρια, κρέατα, σούπες, ομελέτες, τυριά, ζυμαρικά, όσπρια, ψωμιά.

* Μελισσόχορτο: με κρέατα φούρνου, πουλερικά, ψάρια, σούπες, τυριά, φρούτα, ποτά, τσάγια.

Μέντα: με σούπες, σάλτσες, σαλάτες, λαχανικά, ζυμαρικά, πίτες, τυριά, φρούτα, κρέμες, ποτά, τσάι.

Ρίγανη: με λαχανικά, σάλτσες, σούπες, κρέας, ψάρι, πουλερικά, όσπρια, ζυμαρικά.

Φασκομηλιά: με πουλερικά, κρέατα,ψάρια, ζυμαρικά, όσπρια, ψωμιά,πίτες,ζωμούς, ποτά.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το