Τοπικά

Βραβείο «Μαρία Μαύρου-Γκέκου» σε αριστούχο φοιτήτρια

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκε χθες το βραβείο εύφημης μνείας «Μαρία Μαύρου-Γκέκου», που θέσπισε ο υιός του παλαιού μέλους του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Γιώργος Γκέκος, στη μνήμη της μητέρας του. Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης επέδωσε το βραβείο στη Βασιλική Οικονόμου, η οποία πέρυσι εισήχθη στη Νομική Σχολή και είναι μέλος του σωματείου, αφού από το 2005 παρακολουθούσε το τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

Για μία κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα έκανε λόγο ο κ. Γκέκος, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε τα εξής: «Η θέσπιση του βραβείου έγινε για να βοηθήσει ένα νέο μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και θα δείξει σ’ ένα ευρύτερο κοινό μία καλή προσπάθεια που κάνει στον τομέα των γραμμάτων κατά το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής μόρφωσής του».
Από την πλευρά της, η Βασιλική Οικονόμου, η οποία έγινε η δεύτερη που τιμάται μετά την Ελένη Δουβίνη, πριν από ένα χρόνο, δήλωσε: «Το 2005 ήρθα στο Λύκειο κι από τότε πέρασα 12 υπέροχα χρόνια. Πέρα από τα βήματα του χορού που διδάχθηκα, έμαθα από τους δασκάλους μου τον σεβασμό και τη συνεργασία, αξίες σημαντικές για κάθε άνθρωπο. Κάθε μάθημα χορού, ήταν για μένα ένα μάθημα πολιτισμού, ενώ χάρη στη βράβευσή μου έμαθα για το έργο και τη γενναιοδωρία της Μαρίας Μαύρου-Γκέκου».
Η Άννα Κουτσελίνη, πρώτη δασκάλα χορού, της βραβευθείσας φοιτήτριας, καθώς πήρε την σκυτάλη από τη νεαρή Βασιλική, δεν έκρυψε την συγκίνησή της και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από την εποχή που της δίδασκε χορό: «Όταν η Βασιλική ήταν πιο μικρή, σκάρωσε μία ζωγραφιά, θέλοντας να με ευχαριστήσει για όσα μάθαινε κοντά μας. «Σας ευχαριστώ που κάνετε τις Τετάρτες τόσο όμορφες», είχε γράψει χαρακτηριστικά. Τα χρόνια πέρασαν από τότε και νιώθω υπερηφάνεια που βλέπω τα παιδιά που είχαμε κοντά μας να μεγαλώνουν και να προοδεύουν στη ζωή μας».

Τιμή στους ευεργέτες, δωρητές, εθελοντές
To Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τιμά συμβολικά τους αείμνηστους ευεργέτες, τους δωρητές, τους διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το ετήσιο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σήμερα, μετά τη Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά, θα προσφερθεί, κατά τα καθιερωμένα, λιτή δεξίωση καφές στο σπίτι του ΛΕΒ (Κοραή 79).
Μεταξύ των μεγάλων ευεργετών συγκαταλέγονται η Αμαλία Ρήγα (1842-1932), σύζυγος του Κωνσταντίνου Ρήγα, που κληροδότησε στο Λύκειο την εστία του, τον α΄ όροφο του σπιτιού τους-αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού του παλιού Βόλου. Η αείμνηστη Αμαλία Ρήγα-Ζαρζάμπα, σεβαστή δέσποινα του Βόλου, γόνος παλιάς επιφανούς οικογενείας από τη Ζαγορά, προχώρησε στη μεγάλη αυτή δωρεά, όταν το Λύκειο ήταν ακόμη στα πρώτα του βήματα (1930), διαβλέποντας τον επωφελή κοινωνικό ρόλο του στην τοπική κοινωνία. Εξήντα χρόνια μετά, μια άλλη μεγάλη δωρεά ήρθε από μια άλλη σημαντική γυναίκα του Βόλου και επιφανή προσωπικότητα του Λυκείου, τη Λέλα Σκαρίμβα-Καπουρνιώτη, που επί πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρός του (1977-1999). Η Λ. Καπουρνιώτη εναπόθεσε την πατρική της περιουσία στο Λύκειο, δωρίζοντας το εργοστάσιο Σκαρίμβα, εκεί όπου βρήκαν στέγη οι χορευτικές ομάδες. Πριν από λίγα χρόνια, ο αείμνηστος Σταύρος Μπορλότος με τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Τζένης Μπορλότου-Ζωνζήλου, προχώρησε στη δωρεά του πανέμορφου αρχοντικού τους στα Άνω Λεχώνια. Ένα σπίτι που ο ίδιος είχε στενά δεθεί, λόγω και του ότι βρίσκονταν στη γενέτειρα γη, που τόσο αγάπησε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το