Τοπικά

Α’ Βραβείο Εθελοντισμού σε Βολιώτισσα αρχιτέκτονα τοπίου στη Βρετανία

Το Α’ Βραβείο Εθελοντισμού απέσπασε Βολιώτισσα αρχιτέκτονας τοπίου στη Βρετανία κατά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Απονεμήθηκε στη Λίλη Μπακρατσά, για την υπηρεσία της ως μέντορα μαθητικής κοινότητας ενός Γυμνασίου στο ανατολικό Λονδίνο(Swanlea school in Whitechapel).

Η Λίλη Μπακρατσά είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Θεσσαλίας και διαμένει από το 2009 στη Βρετανία, όπου πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στο τοπίο με υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε ιδιωτικό γραφείο του Λονδίνου που αναλαμβάνει μελέτες και έργα τοπίου. Από το 2016 είναι πρέσβειρα του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Τοπίου ( Landscape Institute) στο Ενωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει τη νέα γενιά να ασχοληθεί με το τοπίο, το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του ανάγνωση.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως πρέσβειρας, η Λίλη εργάστηκε εθελοντικά ως μέντορας στο πρότζεκτ μιας μαθητικής κοινότητας με θέμα τον επανασχεδιασμό των μπαλκονιών σε εργατικές πολυκατοικίες στο ανατολικό Λονδίνο, όπου κατοικούν οικογένειες από το Μπαγκλαντές. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2016 από τη Royal Horticultural Society (RHS) με τίτλο « Σχεδίασε Πράσινα» και είχε ως στόχο τη συνεργασία των σχολείων με επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν επιστημονικές και επιχειρηματικές γνώσεις στον κλάδο της αρχιτεκτονικής τοπίου και της γεωπονίας.

Η Λίλη ενθάρρυνε και καθοδήγησε τους μαθητές και το δάσκαλό τους να εμπλακούν ενεργά στην ευρύτερη κοινότητα της περιοχής έξω από το σχολείο τους , ώστε μέσα από εργαστήρια και συνεντεύξεις να κατανοήσουν τις ανάγκες των οικογενειών του Μπαγκλαντές για γωνιές πρασίνου, αποθήκευσης εργαλείων και εστίασης στους ημι-υπαίθριους χώρους των πολυκατοικιών , όπου διαμένουν.

Ο ένθερμος ζήλος όλων των εμπλεκομένων για το πρότζεκτ τούς εξασφάλισε χρηματοδότηση ώστε να εκθέσουν τη δουλειά τους με κατασκευές σε πραγματική κλίμακα στην παγκόσμιας εμβέλειας ετήσια έκθεση Hampton Court Palace Flower Show (2017). Το αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής ήταν η διάκριση της ομάδας με Βραβείο από το RHS και με Α Bραβείο εθελοντισμού- για την ιδέα και την εκτέλεσή της – στη Λίλη Μπακρατσά που απονεμήθηκε σε επίσημη τελετή το Νοέμβριο 2017.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού του ΟΗΕ η Λίλη τόνισε το ρόλο του εθελοντισμού στη γνωριμία του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα τοπίου στο ευρύτερο κοινό, στην ανάδειξη των προβλημάτων του περιβάλλοντος, στη συνειδητοποίησή τους και στο σχηματισμό σωστής περιβαλλοντικής άποψης από την κοινότητα των εμπλεκομένων.

Κατά την άποψή της, ο εθελοντισμός μπορεί να μην προσφέρει υλική ανταμοιβή, αλλά προσδίδει υπεραξία, γιατί ενισχύει και ενδυναμώνει το πνεύμα της κοινότητας, την ομαδική μάθηση και την επικοινωνία. Τέλος, αναφέρει ότι – ανεξάρτητα από το λόγο που κάποιος αναλαμβάνει εθελοντικό έργο: είτε επειδή θέλει να πάρει εργασιακή εμπειρία είτε επειδή θέλει να προσφέρει στην κοινότητα- έχει σημασία ο εθελοντισμός να γίνεται συνειδητά, με επαγγελματισμό και με ειλικρινή διάθεση για συνεργασία.

Φωτο
Η βράβευση της Λίλης Μπακρατσά από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και τον συγγραφέα Bill Bryson. Στο βάθος η μαθητική ομάδα με το δάσκαλό τους. Copyright: Robert Taylor.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το