Τοπικά

Βραβείο εύφημης μνείας «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» και χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Τη θέσπιση του βραβείου «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, αποδεχόμενο σχετική πρόταση από το επίτιμο μέλος του Γιώργο Γκέκο, ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Ζυρίχης και έγκριτο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελβετίας. Η απονομή του ετήσιου συμβολικού βραβείου θα επιδίδεται σε μαθήτρια Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου της περιοχής μας με την προϋπόθεση ότι παρακολουθεί με συνέπεια και επί χρόνια τις τάξεις των χορευτικών τμημάτων του Λυκείου, συμμετέχει αδιαλείπτως στις δραστηριότητες του σωματείου και εισάγεται διακρινόμενη σε πανεπιστημιακή σχολή στην Ελλάδα.

Το βραβείο της ονομαστικής εύφημης μνείας, το οποίο θα επιδίδεται σε δημόσια τελετή, κάθε φθινόπωρο, θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο θα χορηγεί για το σκοπό αυτό ο βολιώτης Γιώργος Γκέκος στη μνήμη της μητέρας του, Μαρίας Μαύρου-Γκέκου, πολύτιμης συνεργάτιδος του Λ.Ε.Β. στη διάρκεια του 1948-1963. Κύριος σκοπός της αθλοθέτησης αυτού του βραβείου είναι η προαγωγή της μόρφωσης και της έρευνας καθώς επίσης και η προσήλωση των νέων στις αξίες της νεότερης ελληνικής κληρονομιάς, που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με σεβασμό και προσήλωση υπηρετεί από το 1920. Το βραβείο αυτό θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αφοσιώνονται σε υψηλούς σκοπούς και πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις με οργανωμένη προσπάθεια, συστηματική και επίμονη προετοιμασία. Εντός δε του περιβάλλοντος του Λυκείου τους χαρακτηρίζει η καλή συμπεριφορά, η ευγενής άμιλλα, η συνέργεια, η σοβαρότητα και όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν τις προϋποθέσεις για τη διάκρισή τους.
Στην τελετή αυτή, που για πρώτη φορά φέτος οργανώνεται, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ (Κοραή 79), εκτός από την επίδοση της εύφημης μνείας από το ΛΕΒ στη βραβευόμενη μαθήτρια, θα είναι παρών ο χορηγός του βραβείου, Γιώργος Γκέκος, ο οποίος στο πλαίσιο σχετικής ομιλίας του θα επιδώσει το παραπάνω χρηματικό έπαθλο. Παράλληλα, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σωκράτης Σαβελίδης, διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας με τη σύμπραξη της οποίας έγινε η διαδικασία της επιλογής της μαθήτριας. Η εκδήλωση θα διανθιστεί με σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τους καλλιτέχνες Άννα-Μαρία Κάλφα στο τραγούδι και Δημήτρη Γεωργίου στο πιάνο.
Όπως τονίζουν τα στελέχη του Λυκείου Ελληνίδων, με το βραβείο αυτό θα τιμάται ετησίως η μνήμη της Μαρίας Γκέκου. Μιας γενναιόδωρης και γεμάτης ευαισθησίες γυναίκας, που εκτός από την ιδιότητα της αφοσιωμένης συζύγου, μητέρας και νοικοκυράς, εκτός από την πλούσια σε εμπειρίες εθελοντική προσφορά της ευτύχησε να έχει και μια άλλη διαδρομή: Aυτή της έντονης κοινωνικοποίησής της με σημαντική αλτρουιστική δράση και με κορωνίδα το πλούσιο έργο της στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, σε μια εποχή που η δημιουργική σύμπραξη μεταξύ των γυναικών, η άγρυπνη φροντίδα για τα παιδιά και το ελληνικό τους μέλλον αποτελούσαν τις ακάματες δράσεις του ιστορικού σωματείου, συμπορευόμενο με τις ανακτημένες, για πρώτη φορά τότε, αξίες της ελληνικής παράδοσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το