Τοπικά

Βραβείο Μπότση στα infographics για την Βολιώτισσα σχεδιάστρια Ζωή Κατσιγιάννη

Είναι η απόλυτη εφαρμογή της κινεζικής ρήσης «μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις». Στη δημοσιογραφία, έντυπη και ηλεκτρονική, το infographic, η παραστατική δημοσιογραφία, όπως ορίζεται το είδος, είναι μάλλον πολλά περισσότερα. Δεν εικονογραφεί απλώς ένα ρεπορτάζ. Συχνά συμπληρώνει το θέμα ή αναδεικνύει πτυχές του, ή μπορεί να βοηθά τον αναγνώστη, στις μέρες μας πια και τον τηλεθεατή (από τη στιγμή που τα infographics ξέφυγαν από τα στενά όρια του χαρτιού και πλέον αξιοποιούνται και σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές δημοσιογραφικής έρευνας), να αντιληφθεί το θέμα, ίσως και χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξει στο δημοσιογραφικό κείμενο ή να ακούσει το ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Εντέλει, ο δημιουργός του χρειάζεται να έχει δημοσιογραφική αντίληψη και όχι μόνον εικαστικές δεξιότητες. Συχνά ο σχεδιαστής «πρέπει να συμπεριφερθεί σαν μουσικός τζαζ που επιχειρεί μια έξοδο αυτοσχεδιασμού», όπως μας περιγράφει τον επαγγελματία ο «γκουρού» του σχεδίου και της αφίσας Δημήτρης Αρβανίτης.

Η δουλειά του σχεδιαστή ειδησεογραφικών γραφημάτων αξιολογείται ως επιτυχημένη και όταν, μεταξύ άλλων, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει το θέμα σε χρόνο λιγότερο από εκείνον που θα χρειαζόταν η περιφραστική ανάλυσή του.
Αυτό το έχει καταφέρει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – μέσα από τα δελτία της ΕΡΤ – ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, που μετρά σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα στον τομέα της παραστατικής δημοσιογραφίας.

Ακριβώς για την παρουσία των infographics και την εξέλιξή τους στα ΜΜΕ ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, μαζί με τη Βολιώτισσα Ζωή Κατσιγιάννη (των «Παραπολιτικών») – επίσης με μακρά πορεία και περγαμηνές στον χώρο, τιμήθηκαν από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση». Το βραβείο Δημοσιογραφίας & Τεχνολογίας «Γιώργος Καραγιάννης» τούς απονεμήθηκε για το ταλέντο τους στα infographics στα ΜΜΕ.

Ο Π. Κωνσταντόπουλος, φανατικός «εφημεριδάς», στην αναζήτηση του βιοπορισμού του τόλμησε και στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Ωστόσο πιστεύει πως «με αυτό το κομμάτι της δουλειάς, όπως αυτή που κάνω, ο έντυπος Τύπος, οι εφημερίδες, μπορούν να σταθούν ισάξια απέναντι στα νέα Μέσα, και ειδικότερα απέναντι στην τηλεόραση.

Με ενδιαφέρει η εφημερίδα να ανανεώνεται, προσελκύοντας και νέους ηλικιακά αναγνώστες». Το βραβείο τού έδωσε χαρά, όμως «το 50% της διάκρισής μου ανήκει στις δυνατές δημοσιογραφικές ομάδες που τροφοδοτούν τα γραφήματα που κάνω». Πέρα από τη χαρά και την επιβράβευση, σημαντικότερο για εκείνον είναι η αναγνώριση της σημασίας του εξειδικευμένου επαγγέλματος που «ανοίγει τον δρόμο στα infographics στον Τύπο και καθιστά πιο αναγκαία την παρουσία τους».

Για τη Ζωή Κατσιγιάννη αυτό το βραβείο είναι μια ηθική ικανοποίηση για τα 30 χρόνια δουλειάς στα ΜΜΕ, αλλά και μια αναγνώριση από το Ίδρυμα Μπότση της εξειδικευμένης αυτής μορφής δημοσιογραφίας.

Ζωή Κατσιγιάννη – Σχεδιάστρια γραφημάτων

Η Ζωή Κατσιγιάννη εργάζεται στον χώρο του Τύπου από το 1987 έως σήμερα σχεδιάζοντας infographics για εφημερίδες και sites. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ για 25 συνεχόμενα χρόνια, στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ και στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Γραφήματα έχει σχεδιάσει για ηλεκτρονικά ειδησεογραφικά site (protagon.gr, ana.gr) και για περιοδικά. Συνεργάζεται με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχεδιάζοντας για πρώτη φορά στα 112 χρόνια λειτουργίας του καθημερινά infographics.
Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις, σεμινάρια και διαλέξεις για τα Infographics και έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.
Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας σχεδιασμού γραφημάτων «greekinfographics».

Πάνος Κωνσταντόπουλος 

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος σχεδιάζει γραφήματα και χάρτες από το 1996 για εφημερίδες, ηλεκτρονικά μέσα και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή» και σήμερα εργάζεται στο «Έθνος». Στα ηλεκτρονικά μέσα έχει σχεδιάσει γραφήματα για τις ιστοσελίδες protagon.gr, newsit.gr, the toc.gr, kathimerini.gr, για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Είναι επίσης μέλος του γραφείου σχεδιασμού γραφημάτων «greekinfographics».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το