Αθλητισμός

Βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ με βιβλίο για τον Πύρασο ο αθλητικός συντάκτης της “Θ” Φώτης Γαλούσης 

Η συγγραφή της ιστορίας του Πυράσου Νέας Αγχιάλου ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο και συνάμα απαιτητικό. Ωστόσο, ο αθλητικός συντάκτης και συνεργάτης της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», Φώτης Γαλούσης, απέδειξε πως τα κατάφερε περίφημα στην πρώτη συγγραφική απόπειρά του και την περασμένη Δευτέρα βραβεύτηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.
Στην τελετή των 21ων Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ τιμήθηκαν συνολικά εννέα δημοσιογράφοι, μέλη του Συνδέσμου, για τη συγγραφή και επιμέλεια των βιβλίων τους την περίοδο 2017-2018. Στη λίστα των βραβευθέντων, πλην του Φώτη Γαλούση, βρέθηκαν πολύ γνωστά ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Όπως για παράδειγμα ο σπουδαίος Πέτρος Λινάρδος, ο οποίος στα 92 χρόνια του παραμένει ένας ακούραστος ερευνητής της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού, ενώ τιμήθηκαν επίσης για τη συγγραφική δραστηριότητά τους οι Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Νίκος Παπαδογιάννης, Βαγγέλης Κουκούλογλου, Ζήσης Καραβάς, Μανόλης Παντινάκης και Τάσσος Σταθόπουλος.

«Η βράβευση από τον ΠΣΑΤ ήταν μία ηθική επιβράβευση και ιδιαίτερη τιμή, ενώ ένιωσα μεγάλη χαρά, γιατί το όνομα του Πυράσου ακούστηκε ανά το πανελλήνιο», τόνισε ο ιστοριογράφος του συλλόγου της Νέας Αγχιάλου. Το βιβλίο «Πύρασος 1952-2017, σελίδες ιστορίας» κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και κατέγραψε την 65χρονη διαδρομή του Πυράσου στον χώρο του ποδοσφαίρου, που ξεπέρασε τα όρια της Μαγνησίας, αφού η ομάδα στο παρελθόν πέρασε μέχρι το κατώφλι της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.
Όμως, το βιβλίο δεν είναι μία απλή καταγραφή των αθλητικών δραστηριοτήτων του σωματείου, με τον ίδιον να εξηγεί: «Ο Πύρασος είναι συνυφασμένος με την ιστορία της προσφυγικής Νέας Αγχιάλου. Σε κάθε σπίτι σχεδόν υπάρχει κάποιος που είχε σχέση με την ομάδα. Έτσι παράλληλα με το αγωνιστικό κομμάτι, μας δόθηκε η ευκαιρία να καταγράψουμε την ιστορία του τόπου στο πέρασμα των ετών».

Η έρευνα του 38χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά από το 1988 ζει μόνιμα στη Νέα Αγχίαλο κι αποτελεί πλέον το δεύτερο σπίτι του, κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Άρχισε να συγκεντρώνει υλικό τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ αργότερα χρειάστηκε άλλους επτά μήνες στο ατελιέ, μέχρι να έρθει η στιγμή που έπιασε στα χέρια του το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου, που δανείστηκε τον τίτλο του από το αρχείο που διατηρούσε ο Γιώργος Μπουρτζής, ιδρυτικό στέλεχος του σωματείου.

Ο Φώτης Γαλούσης συγκέντρωσε πληθώρα ντοκουμέντων, που χώρισε σε τέσσερις ενότητες. Στις πρώτες σελίδες συμπεριέλαβε συνολικά 20 συνεντεύξεις με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι στο παρελθόν φόρεσαν με επιτυχία τη φανέλα του Πυράσου. Στη συνέχεια αξιοποίησε, τόσο το προσωπικό αρχείο του, όσο και τις φωτογραφίες που βρήκε από αθλητές και παράγοντες. Το βιβλίο που έφτασε τις 260 έγχρωμες σελίδες, εμπλουτίστηκε με 1.000 και πλέον φωτογραφίες. Ο αριθμός, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακός, μαρτυρώντας σε κάθε περίπτωση, τη σπουδή του Γαλούση να φέρει σε πέρας το φιλόδοξο εγχείρημά του. Η τρίτη ενότητα περιέχει όλα τα αποτελέσματα των αγώνων πρωταθλήματος από το 1960 μέχρι το 2017, ενώ στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου αναδημοσίευσε πληθώρα ρεπορτάζ, αναδιφώντας τις σελίδες των τοπικών εφημερίδων κυρίως τις δεκαετίες ’60 και ’70.

Ένα από τα πλέον καθηλωτικά σημεία του βιβλίου, αποτελεί ο θάνατος του Στέλιου Μαλτέζου. Τον Φεβρουάριο του 1969 στο γήπεδο της Νίκης, ο 19χρονος, τότε, τερματοφύλακας έχασε τη ζωή του για μία… απόκρουση στον αγώνα με τον Ηρακλή Βόλου, γράφοντας έτσι την πιο «μαύρη» σελίδα της ιστορίας του Πυράσου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Φώτης Γαλούσης, υπάρχουν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες δύο συμπαικτών του, οι οποίοι είπαν στον συγγραφέα ότι ο Μαλτέζος καθ’ οδόν για το γήπεδο έλεγε: «Ο αγώνας είναι πολύ σημαντικός. Θα κερδίσουμε ή θα πεθάνουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το